Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Traces | FLOW4 Nemzetközi Mozgásszínházi FesztiválIdén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a régió egyik legkiemelkedőbb kortárs táncfesztiválja, a FLOW, Sepsiszentgyörgyön 2022. június 27. – július 3. között. A szervezők az idei kiadásra is izgalmas, reprezentatív, a világ számos pontjáról érkező előadásokat hoznak el az érdeklődők számára, az aktuális tánctrendekbe nyerhetnek betekintést a résztvevők.

A FLOW Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál ötlete 2015-ben született meg az M Studio tízéves évfordulójának alkalmából. A fesztivált kétévente szervezték meg november végi periódusban, a járványhelyzettel kapcsolatos szabályok, intézkedések miatt azonban tavaly, abban az időszakban ez nem volt lehetséges. Az eddigi kiadások arra törekedtek, hogy betekintést nyújtsanak az aktuális nemzetközi tánc- és mozgásszínház különböző irányzataiba, különlegességeibe, ez az irányelv a negyedik kiadásnál sem változik. Az elmúlt években visszatérő vendégei voltak a fesztiválnak a Frenák Pál Társulat, Fehér Ferenc és Josef Nadj valamint számos olyan koreográfust és társulatot sikerült bemutatni a hazai közönségnek, akik eddig nem fordultak még meg a régióban: Emmanul Gat és az Emmanuel Gat Dance társulat, Emira Goro (DV8 Physical Theatre), Hannes Langolf (DV8 Physical Theatre), Onassis Cultural Centre, Gergye Krisztián és társulata, Horváth Csaba és a Forte Társulat.

Az idei FLOW fesztivált az M Studio bemutatója nyitja június 27-én 19 órától a Háromszék Táncstúdióban. A előadás koreográfusa Frenák Pál (FrenÁk), aki harmadszorra rendez az M Studio társulatánál (az ő koreográfiájában készült a 2017-ben, a második FLOW Fesztivál keretében bemutatott To_R valamint 2018-ban a W_all c. produkció). A kétszereplős táncszínházi interpretáció új megközelítésben mutatja be a klasszikus Romeó és Júlia történetet, a két központi figura vágyaira, kapcsolatára, beteljesült és be nem teljesült illúzióira fókuszál.

Két előadás tematizálja idén a bezártság és izoláltság állapotait valamint az emberi kapcsolódás lehetőségeit, amelyek az elmúlt két és fél év meghatározó élményeivé váltak. Az Anton Lachky Company (BE) előadásában érkezik a The Others (Les Autres) c. produkció, amelyet június 29-én lehet megtekinteni a táncstúdióban. A Góbi Dance Company (HU) kétszereplős előadásában az Island (Sziget) c. produkció mutat be két olyan táncművészt (Maurer Milán és Góbi Rita), akik gyökeresen eltérő, különböző táncnyelveket képviselnek, a darab ezeknek a táncnyelveknek a kapcsolódási pontjait járja körül. Az Island előadásra június 30-án kerül sor, szintén a táncstúdióban. Anton Lachky szlovák koreográfus valamint Góbi Rita és Maurer Milán budapesti alkotók nevei már ismerősen csengenek a helyi közönségnek, hiszen Anton Lachky koreográfiájában volt látható 2019-ben a Special Society (a Közép Európa Táncszínház előadásában), Maurer Milán a FrenÁk Társulat táncosaként az eddigi FLOW fesztiválok visszatérő művésze, Góbi Rita pedig szóló produkciójával, a Volitant-al volt jelen a harmadik FLOW-n.

Fehér Ferenc ugyancsak egy ismerős név a hazai táncéletben. Az M Studiónál 2011 óta rendez, a tavaly bemutatott Pappa mia az ötödik előadása a társulatnál. Ugyancsak az ő koreográfiájában készültek a KAMPF, a Személyazonosság és A Jó, a Rossz és a K**a Anyád előadások illetve a nagy sikernek örvendő, számos külföldi fesztiválon szereplő LIFT produkció. A FLOW4-re a Tofu P. Potter produkcióval érkezik július 1-én, amely visszatérést jelent a koreográfus kedvelt témájához, az állatok mozgásvilágához. A Tofu P. Potter egy kutyakiképzőt idéz meg, azt vizsgálja, hogyan képes átváltozni az emberi test mozgása állativá.

A fesztivál két különleges színfoltja a Josef Nadj (FR) koreográfiájában készült OMMA valamint a Wim Vandekeybus koreográfiájában és az Ultima Vez (BE) előadásában létrejött Traces c. produkciók.

Az OMMA és a Traces produkciók a gyökerekhez, az elemihez, az ősihez való visszatérés motívumait járják körül: míg az OMMA nyolc afrikai táncoson keresztül próbál visszatalálni a tánc ősnyelvéhez, a természetes közösségek rituális táncnyelvéhez, addig a Traces azt vizsgálja, milyen nyomokat hagy az emberi lét a természeten, illetve a természet, mint közeg hogyan képződik le az emberi testen. Az OMMA előadást június 28-án, este 19 órától, a Traces előadást pedig, a fesztivál záró akkordjaként, július 3-án 19 órától lehet megtekinteni. Mindkét előadásra a Tamási Áron Színház nagytermében kerül sor.

A fesztivál mind a hét előadása után közönségtalálkozókra, nyílt beszélgetésekre kerül majd sor a táncstúdióban valamint a színház nagytermében, melyre minden érdeklődőt, kíváncsi résztvevőt szívesen látnak. A programot afterparty-k színesítik, a fesztivál vendégei lesznek küb_beat, Alexandru Suciu és Mihai Dobre zenészek is.

A fesztivál megszervezését Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap valamint a Combridge SRL támogatják.

Részletek az M Studio Facebook, Instagram és Vimeo oldalain valamint a www.m-studio.ro honlapon!

Jegyek már kaphatók a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában és a www.biletmaster.ro oldalon: a teljes értékű jegyek ára 35 lej, a kedvezményes jegyeké (diákok, nyugdíjasok) pedig 20 lej. Az M Studio bemutatójára a megszokott 20 lejes jegyárak érvényesek.

FLOW4 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál programja

Június 27–július 3.

 

Az M Studio bemutató előadása
Koreográfus: Frenák Pál

  • 2022. június 27., hétfő 19:00 óra | Háromszék Táncstúdió

OMMA

Josef Nadj & Atelier 3+1 (FR)

  • 2022. június 28., kedd 19:00 óra | Nagyterem

The Others

Anton Lachky Company (BE)

  • 2022. június 29., szerda 19:00 óra | Háromszék Táncstúdió

Island

Góbi Dance Company (HU)

  • 2022. június 30., csütörtök 19:00 óra | Háromszék Táncstúdió

Tofu P. Potter

Fehér Ferenc (HU)

  • Július 1., péntek 19:00 óra | Háromszék Táncstúdió

Humans | Bodies | Images

Ioana Marchidan & Linotip - Centru Independent Coregrafic (RO)

  • 2022. július 2., szombat 19:00 óra | Háromszék Táncstúdió

Choose your weapon

Vika Medvedeva (UA)
2022. július 2.

Traces

Objektív okok miatt az előadás elmaradt!

Wim Vandekeybus & Ultima Vez (BE)

  • 2022. július 3., vasárnap 19:00 óra | Nagyterem

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.