Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Szeptember végén kerül sor az Eva FilmMakers Fest második kiadására2022. szeptember 23. és 30. között kerül megrendezésre Sepsiszentgyörgyön az Eva FilmMakers Fest második kiadása, az ország első olyan filmfesztiválja, amely kizárólag a női filmrendezőkről szól.

A 2021 őszén elindított Eva FilmMakers Fest abból a szándékból született, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben - egy olyan művészetben, ahol a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetőek -, és a sepsiszentgyörgyi közönségnek az ország és Magyarország női rendezői által rendezett filmek sokaságát hozza el.

A filmrendezőnők, akikkel az idei Eva FilmMakers Festen élőben is találkozhatnak a nézők: Teodora Mihai, Goda Kriszta, Ligia Ciornei, Szakonyi Noémi, Szabó Réka, Kis Hajni és Mihaela Drăgan. A hivatalos programban az előbb említett rendezőnők filmjein kívül más neves rendezők filmjei is szerepelnek fesztivál programjában.

EVA filmmakers fest program 2022A rendezvény hivatalos megnyitójára szeptember 23-án, pénteken 17:00 órakor kerül sor, az első filmet még aznap este 18:00 órakor láthatják az érdeklődők, amikor a Teodora Mihai által rendezett La civile című alkotást vetítik. A fesztivál első estéje a Csíki Kamarazenekar koncertjével zárul.

Az előző kiadáshoz hasonlóan a fesztivál ideje alatt az Eva FilmMakers Fest-en részt vevő női rendezők által jegyzett filmek váltják egymást, egyik nap egy román, másik nap egy magyar rendezőnő filmjeivel. A fesztivál második napján az Ida regénye című filmet vetítik, amelyet Goda Kriszta rendezett. A fesztivál többi napján a következő filmeket mutatják be: Csernobil felhői, rendező: Ligia Ciornei; Hat hét, rendező: Szakonyi Noémi; Alkalmi kémek, rendező: Oana Giurgiu; Limonádé, rendező: Ioana Uricaru; Anișoara, rendező: Ana Felicia Scutelnicu; A létezés eufóriája, rendező: Szabó Réka; Külön Falka, rendező: Kis Hajni.

Szeptember 29-én, csütörtökön este kiemelt este lesz a Future is a safe place című dokumentumfilm bemutatásával, amelyet Mihaela Drăgan rendezett. Ez egy 2020 novemberében forgatott kísérleti film, amely a roma futurizmus eszméit és elveit dolgozza fel, egy olyan művészeti koncepciót, amely a roma kultúrában a sci-fi elemeit feltáró kulturális esztétikát vázol fel, a történelem, a technológia, a boszorkányság és a roma kultúra keresztezésével. Ezzel a dokumentumfilmmel a szervezők célja, hogy a fesztivál a lehető legkiegyensúlyozottabb legyen, harmonikusan ötvözve a román, a magyar és a roma kultúrát, amely utóbbit túl sokáig figyelmen kívül hagyták. Az Eva Filmmakers Fest programjában szerepel a Romacen - A boszorkányok kora című színházi előadás is, amely a roma futurizmus koncepciójának debütálását jelentette, ahol a roma nő feminista nézőpontból került bemutatásra.

Az Eva FilmMakers Fest programjának kapcsolódó eseményei között szerepel két mesterkurzus, amelyeket olyan szakemberek tartanak, mint Vincze Teréz filmesztéta és a neves filmkritikus, Irina Margareta Nistor.

Minden este, a vetítések befejeztével a közönség részt vehet az alkotókkal folytatott beszélgetéseken.

Az Eva FilmMakers Fest keretében a Művész moziban vetített filmek egy részét bemutatják Bodzafordulón, Szitabodzán, Baróton, Kovásznán és Kézdivásárhelyen.

A fesztivál szeptember 30-án, pénteken a Leul Ra című koncertelőadással zárul, amelyet Cezar Ghioca és Marius Popa rendezett Ördög Gyárfás Ágota animációival.

Az Eva FilmMakers Fest-et a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Művész Mozi szervezi együttműködésben a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színházzal, a Kovászna Megyei Tanács anyagi támogatásával és a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának (AFCN) társfinanszírozásával.

A szabad helyek függvényében a fesztivál összes filmjére és a kapcsolódó eseményekre kedvezményes áron válthatóak belépők. A program részletei az Eva FilmMakers Fest Facebook-oldalán találhatók.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.