Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Üveghang Akadémia 6. - Fejes Krisztina és a Bécsi klasszikaFolytatódik az Üveghang Akadémia zenei ismeretterjesztő képzés.

Időpont: 2022. szeptember 28-án, 18 óra
Helyszín: Árkosi Kulturális Központ (Olt utca, 6 szám)
Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy

Júniusban Erich Türk mutatta be a barokk kort, a csembaló és akkordium hangszerek megszólaltatása révén. Majd júliusban az Üveghang Akadémia hallgatóinak volt lehetősége részt venni a GernyeFesten, melynek a gernyeszegi Teleki-kastély adott otthont. A különleges, zenei tematikájú rendezvény a klasszikus, a népzene, a jazz és a romantikus helyszínek szerelmeseit szólította meg. A rendhagyó népművészeti programokkal, kamaraesttel, az akadémia mentoráltjainak koncertjével és izgalmas, a zenei határokat átlépő produkciókat sűrítő egynapos fesztivál a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Fejes Művészeti Akadémia társszervezésében valósult meg. Ezen az alkalmon debütált egy igen különleges formációnak a szerzeménye. Sebestyén-Lázár Regina és Dénes Dorottya, a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai erre az alkalomra írták Bánat nélkül című művet, amelyet most ismét hallhatnak az érdeklődők. E rövid ráhangolódás után Fejes Krisztina zongoraművész (HU) tartja meg előadását a bécsi klasszika témájában. Az esemény különlegessége, hogy ezalkalommal tartjuk a Györkös 100 emlékiállítás finiszázsát az Árkosi Kulturális Központban, amelynek főszervezője a Györkös Mányi Emlékház. A kiállítás ezen része a Gótika bűvöletében és a Kalevala sorozat témakörben jött létre.

Bevezetőként elhangzott Sebestyén-Lázár Regina és Dénes Dorottya a GernyeFestre írt Bánat nélkül című műve, amelyet zongorára és csellóra komponáltak.

Műsoron:
Joseph Haydn: F-dúr Szonáta Hob/23
Ludwig van Beethoven: Pathetique Szonáta op.13, No.8
Ludwig van Beethoven: Ász-dúr Szonáta op 110
Wolfgang Amadeus Mozart drámaisága lassú tételekben, részlet: G-dúr zongoraverseny, KV453, C-dúr Szonáta KV 545

Partnerek: Árkosi Kulturális Központ, Fejes Művészeti Akadémia, Plugor Sándor Művészeti Líceum

Fejes Krisztina tanulmányait ötévesen kezdte Vermes Zsuzsannánál a Bartók Béla Zeneiskolában Szolnokon. Tehetségére már kora gyermekkorában felfigyeltek. Tízévesen már kétszeres első helyezettje volt a megyei zongoraversenynek, továbbá tizenkét évesen beválogatták a Papp Lajos Zongoraverseny döntőjébe Budapesten, a Régi Zeneakadémián. Az említett sikerek után útja egyenesen a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumba vezetett, ahol öt éven keresztül Hargitai Imre és Benkő Zoltán tanítványa volt.

A konzervatóriumi évek után, 2003-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol tanárai voltak többek között Baranyay László, Némethy Attila és Szokolay Balázs. Zenepedagógiai hatásuk Fejes Krisztina előadóművészi fejlődésében kiemelkedő jelentőségű.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.