Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Hazától hazáig - Háromszék TáncegyüttesA Háromszék Táncegyüttes aktuális évadát egy új, különleges folklór előadás bemutatója koronázza: Módos Máté és Módosné Almási Berta Csilla rendezésében készül a Hazától hazáig című produkció, melynek premierjét június 16-án és 18-án tartják Sepsiszentgyörgyön.

A Hazától hazáig c. előadással a két fiatal magyarországi vendégkoreográfus a megszokottól eltérő néprajzi tájegységekre kalauzolja a nézőket. A történelmi Magyarország különböző régióinak táncait és autentikus, teljes értékű viseleteit csodálhatjuk meg ebben a produkcióban. A fiatal alkotópáros igazi kihívás elé állította a csapatot, a táncosoknak ugyanis több új technikát és stílust kellett elsajátítani a próbafolyamat alatt. A több hónapos közös munka eredménye egy teljesen új zenei és képi világot bemutató, látványos folklór előadás. A táncos barangolás során somogyi kanásztáncot, páros ugróst, üvegest, rimóci sarkantyúst, karikázót, alföldi botolót, viski csárdást és keringőt, bukovinai kétfelé tappantóst és silladrit, nagypaládi és szeghalmi verbunkot is láthat a közönség.

Hazától hazáig - Háromszék TáncegyüttesMódos Máté örökös aranysarkantyús táncos és felesége, Módosné Almási Berta Csilla számára ez az előadás alkotói debütációnak tekinthető, hisz első alkalommal hoznak létre egész estés produkciót a hivatásos táncszférában. A Háromszék Táncegyüttes igyekezett minden feltételt biztosítani, hogy olyan előadás szülessen, amelyet az alkotók megálmodtak. A premierről tartott sajtótájékoztatón Módos Máté hangsúlyozta, hogy az erdélyi színpadokon egyáltalán nem szokványos folklór műsor készül. Az együttes részéről pedig minden technikai, anyagi és lelki segítséget megkaptak ahhoz, hogy ez a lehető leghitelesebb formában jöhessen létre, a közönségnek pedig olyan folklór-élményt nyújthassanak, amelyet talán nem is elég csak egyszer megtekinteni.

„Nagy vállalás ez. Elhagyjuk a megszokott erdélyi tájakat, melynek hegyei és síkságai között otthonosan mozgunk. Kilépünk abból a régióból, melynek kultúrája kisgyermekkorunk óta részét képezi az életünknek és már-már anyanyelvi szinten beszéljünk. Elindulunk nyugat felé, és egy mélyet merítünk az ottani parasztok világából, mely bár ugyanannak a szellemi kultúrának a része, mégis megannyi más és más értékeket rejt. Tesszük mindezt olyan nagy elhivatottsággal, mint akár a bukovinai vagy viski székelyek előttünk. Egyaránt találkozunk majd régre visszanyúló ősi elemekkel és új divathullámok polgárosult hagyományaival, de mindeközben lesz alkalmunk megmutatni azt is, amit otthonról hoztunk.” – fogalmaznak az alkotók.

Bukovinai táncok, fotó: Kátai Jocó, plakát design: Felső Boróka

A bemutatókra június 16-án és 18-án 19:00 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban, majd június 19-én és 20-án is megtekinthető az előadás ugyanott. A produkció létrejöttét a Csoóri Sándor Alap támogatta.

Alkotók:
Rendező-koreográfusok: Módosné Almási Berta Csilla és Módos Máté
Alkotótársak: Kovács-Jelinek Emese, Kovács József, Nemcsényi Alíz, Heverdle Emese
Jelmez: Zsuzska folksufnija, Paluchné Percze Piroska, Rimóczi Hajnalka
Zenei szerkesztés: Heveder zenekar, Módos Máté

Tánckar: Ádám Júlia, Bakos Ernő, Balla Gergely, Both Eszter, Gere Csaba, Gere Gabriella, Fazakas Mónika, Fülöp Zoltán-József, Kiss Adorján, Kocsis Lilla-Tünde, Lukács Réka, Márton Csaba, Márton Edina Emőke, Melles Endre, Pável Hunor-Mihály, Podholiczky Rebeka Ráhel, Portik-Cseres Norbert, Szvinyuk Sándor, Vass Tünde, Vitályos Dorottya

Heveder zenekar: Fazakas Levente, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György

A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.