Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Hatartalan szovegtajak2023. október 16-án, hétfőn 19 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár lesz a helyszíne annak a kettős író-olvasó találkozónak, amelynek vendégei Farkas Wellmann Éva költő és Elek Tibor irodalomtörténész, -kritikus Békéscsabáról. Ez alkalommal legutóbbi köteteik – Magaddá rendeződni (versek), Szerelmem, Erdély (válogatott esszék, kritikák) –, valamint a Bárka folyóirat bemutatójára is sor kerül.

Az esemény házigazdája: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Meghívottainkról: Farkas Wellmann Éva (1979, Marosvásárhely): József Attila-díjas költő, a Bárka folyóirat főszerkesztő-helyettese és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója. Középiskolai tanulmányait Székelyudvarhelyen végezte, a kolozsvári egyetem magyar–angol szakán diplomázott, ugyanott doktorált, jelenleg Békéscsabán él.

A Magaddá rendeződni az ötödik könyve, és a gyűjtemény ciklusként tartalmazza a korábbi, Parancsolatok című kötete verseit is. Orbán János Dénes így fogalmaz a fülszövegben: „Nem tudom, van-e tökéletességre jobban törekvő kortárs költő Farkas Wellmann Évánál. Ritkán ír, ahogyan szokás mondani: csak a jó verseit írja meg. Megszoktuk tőle, mégis mindig meglep, megdöbbent, fölzaklat. Virtuóz művész és precíz mérnök egyszerre. Klasszicizál, mégis rendhagyó, és összetéveszthetetlenül egyéni.”

Elek Tibor (1962, Nyíregyháza): József Attila-díjas irodalomtörténész, -kritikus, a Bárka főszerkesztője, a Gyulai Várszínház igazgatója, Székely János, Gion Nándor, Markó Béla, Grendel Lajos monográfusa. Kritikái, tanulmányai, esszéi a nyolcvanas évek közepe óta jelennek meg magyarországi és határon túli lapokban. Kutatási területe a kortárs magyar irodalom, határoktól függetlenül.

A Szerelmem, Erdély a tizennegyedik kötete, és laza irodalomtörténeti áttekintést biztosít az elmúlt ötven év Erdélyben született magyar irodalmáról, Sütő András 1972-ben megjelent, Anyám könnyű álmot ígér című esszéregényétől Gálfalvi György legutóbbi memoár- és esszéköteteiig.

A szerző így fogalmaz könyve fülszövegében: „Pályám kezdete, a nyolcvanas évek közepe óta foglalkoztat az Erdélyben született magyar irodalom, sőt, úgy is fogalmazhatok, hogy irodalomtörténészi, kritikusi tevékenységem során megkülönböztetett figyelemben részesítettem az elmúlt évtizedek erdélyi magyar irodalmát.”

A Bárka folyóiratról:

A 30 éves, 1993-ban eredetileg a Tevan Kiadó által alapított Bárka ma a békéscsabai Jókai Színház kiadásában kéthavonként megjelenő irodalmi, művészeti, társadalomtudományi folyóirat.

A lap szerkesztői az egyetemes magyar kultúrában gondolkodnak, és arra törekszenek, hogy a Bárka nyitott, befogadókész legyen minden érték iránt, tekintet nélkül a korra, nemre, származásra és lakhelyre; az uralkodó és háttérbe szorított kánonokhoz, a különböző művészeti irányzatokhoz, csoportokhoz való tartozásra. Tudatos kánontörés a céljuk, irodalmi és művészeti vizeink keresztül-kasul hajózása, egy olyan termékeny eklektika létrehozása, amely a különböző szemlélet- és beszédmódok, formaelvek szerint létrejött alkotásokat szükségszerűen párbeszédkényszerbe hozza, talán a szerzőknek sem ellenére, de mindenképpen az olvasó örömére.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.