Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

vot-hol_nemvotA Vót, hol nem vót című népmesegyűjtemény bemutatójára kerül sor 2010. február 9-én, kedden 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. A rendezvényen jelen lesz a kolozsvári Koinónia Könyvkiadónál 2009-ben megjelent kötet szerzője, dr. Zakariás Erzsébet néprajzkutató is, aki 111 moldvai csángó mesét tesz közzé könyvében.

A kötetet bemutatja dr. Gazda Klára néprajzkutató. A mesékből ízelítőként felolvas Mátray László színművész. Moldvai népzenét játszik Ségerc Feri, Csibi Szabi és Kelemen Pityu.


Az eddig kiadatlan, 1951–1958 között gyűjtött mesék a Román Tudományos Akadémia Folklórarchívumából származnak. Közreadásuk eseményszámba megy, mivel eddig csak elszórtan jelentek meg moldvai meséket tartalmazó kiadványok.

A 450 oldalas kötet anyaga nemcsak folklórtörténetileg, hanem a csángó nyelvhasználat kutatása szempontjából is rendkívüli értéket képvisel. Mind a szakma, mind az érdeklődő nagyközönség számára élményszerű munkáról van szó: részletes jegyzetanyag, a mesék tipológiai besorolása és máshol fellelhető párhuzamaikat jelző táblázat áll a szakemberek rendelkezésére, emellett „olvasóbarát” szómagyarázatok segítik a nem szakmabeli érdeklődőt is a veretes nyelvjárásban hitelesen tolmácsolt szövegek befogadásában. Ugyanezt szolgálják a kötet modern, egyszerű vonalvezetésű illusztrációi is, amelyek Salat-Zakariás Csaga munkáját dicsérik.

 csango_mesevilag01.jpg  csango_mesevilag01.jpg  csango_mesevilag01.jpg
 csango_mesevilag01.jpg  csango_mesevilag01.jpg  csango_mesevilag01.jpg
 csango_mesevilag01.jpg   

Fotó: Toró Attila

 

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.