Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Ardai Ildikó budapesti textilművésznő első székelyföldi vándorkiállítása 2010. február 17., 18 óra, Gyárfás Jenő Képtár

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtárában 2020. február 17-én 18 órakor megnyílik Ardai Ildikó, Ferenczy Noémi-díjas budapesti textilművésznő egyéni tárlata. Megnyítja Bogdán László író és Szőcsné Gazda Enikő néprajzkutató. Köszöntőt mond Sántha Imre Géza művészettörténész..

A tárlat március 10-ig látogatható.

 

 
 

Ardai Ildikó (Budapest, 1942- ) textilművésznő 1964 és 1969 között a Magyar Iparművészeti Főiskola hallgatója volt. Kvalitásos és eredményes munkásságát több szakmai dijjal ismerték el: Fal- és Tértextil Biennálé fődíját kapta 1983-ban, valamint 1984-ben Formatervezési Nivódíjjal tüntették ki. 1998-ban a magyar iparművészeti szakma nivós díjával, Ferenczi Noémi- dijjal jutalmazták alkotását.

Az 1970-es években indúlt új textiles mozgalom résztvevője. Szőnyegtervezőként a székely „festékes” szőnyegszövés tradicióját keltette új életre, adott új vizuális képet ezek sajátos egységének. Az 1980-as évektől nagyméretű, térbe helyezett textilszobrokat is készít, valamint a fűzvesszőfonás tehnikáját is használja. Fitz Péter művészettörténész szerint: „Ardai Ildikó a legpontosabban valósítja meg azt a kapcsolatot a népművészet- magasművészet között amit végül a Bartók-féle ideának tartunk”.

Fotó: Toró Attila

Ardai Ildikó jelenlegi sepsiszentgyörgyi tárlata a művésznő első székelyföldi vándorkiállításának első állomását képezi.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.