Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

plakat_agyagcsodakA Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia termében 2010. március 23-án 19 órakor nyílik a Székely Nemzeti Múzeum kályhacsempe gyűjteményéből válogatást nyújtó kiállítás. Szeretettel várjuk tárlatunkra, amely június 15-ig látogatható.

 

 

 

meghivo_agyagcsodakErdély anyagi kultúrájában a 15. században jelentek meg a kályhacsempék, felváltva a korábban divatos sövényfonatú, agyagtapasztásos kályhákat és a korongolt kályhaszemeket.

A csempeművészet megteremtésében és elterjesztésében kiemelt szerep jutott a habán fazekasoknak. a bethlen gábor által 1622-ben alvincre letelepített morvaországi anabaptista (habán) kolónia fazekasai a ragyogó ón- és ólommázzal bevont, újszerű díszítményű csempéikkel már a 17. század első felében meghódították az erdélyi nemesi réteget. A habán kályha ismert fogalommá vált székelyföld területén is.

A habán befolyás mellett a vidék agyagművességére a szászok művészi kivitelezésű csempéi hatottak leginkább. a 17. századra a szász fazekas céhek tagjai erős konkurenciát jelentettek a habánok számára. Brassó, Szeben, Homoróddaróc, Beszterce ragyogó mázú reneszánsz és barokk csempéi Erdély egész területén csodált darabok voltak. Székelyföldön különösen a brassói fazekas céh termékei váltak népszerűkké, erőteljesen befolyásolva a székely fazekasok tevékenységét és ízlésvilágát.

 agyagcsodak_01.jpg  agyagcsodak_01.jpg  agyagcsodak_01.jpg
 agyagcsodak_01.jpg  agyagcsodak_01.jpg  agyagcsodak_01.jpg

Fotó: Toró Attila

Kiállításunk célja a székelyföldön készült helybeli, valamint a vidékünk csempeművészetére ható habán és szász csempekészítő központok népszerűsítése, valamint azoknak a kompozíciós elveknek és alapmotívumoknak a bemutatása, amelyek dominánsan hatottak a székelyföldi csempekészítő központok munkásságára. a közös ornamentális kiindulópontokon belül a legtöbb székelyföldi központ (Kézdivásárhely, Magyarhermány, Küsmöd stb.) megtalálta a saját karakterisztikus stílusát.

Forrás: www.sznm.ro

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.