Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

nyelvet_oltunkA Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár közös szervezésében 2010. április 12. és május 9. között tíz erdélyi helyszínen lesz látogatható a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Nyelvet öltünk! című mozgókiállítása, amely 2009-ben a Magyar Nyelv Éve tiszteletére, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából jött létre.

A játékos címet viselő, egy buszban berendezett kiállítás Kazinczyék nyelvteremtő, nyelvújító generációjának törekvéseit ismétli meg. A magyar nyelvközösség aktuális nyelvhasználatát és magát a nyelvet helyezi a középpontba. Bemutatja a beszélt és az írott nyelv, az egyéni nyelvhasználat sajátosságait: nyelvjárási, regionális, rétegnyelvi szavakat, fordulatokat. Felidézi a nyelvtörténeti hagyományt, nyelvemlékeinket, kalauzol a nyelvjárások között, utazásra invitál a régi szerelmes levelek nyelvezetétől az sms-ek jel-szavaiig!

Elsősorban a fiatalokat szólítja meg, a leendő művelt beszélőket, az ő nyelvükön szól – megpróbálva rádöbbenteni a látogatót saját beszélt és írott nyelvének, egyéni nyelvhasználatának sajátosságaira. „Nyelvtanozás” helyett aktív, élményközpontú anyanyelvi nevelés a cél, a tankönyvi ismeretek modernizációja. Az interaktív kiállításban hangok, képek, filmek segítségével lehet tájékozódni, az olvasottakat színesíteni, kiegészíteni.

A tárlat játékosan ismerteti meg látogatóit a nyelvtörténeti hagyománnyal, nyelvemlékeinkkel. Kézzelfogható közelségbe hozza a nyelvészet módszereit, a valódi és a „fiktív” nyelvcsaládfákat. Térképekkel, ábrákkal mutatja be a nyelvrokonság bonyolult kérdéseit. Felteszi a kérdést, miért olyan fontos a kis népek öntudatában a nyelvi kapcsolat, az eredet? Vajon tényleg egyedül vagyunk-e a nagyvilágban?

A kiállítás látogatása ingyenes!

A busz erdélyi körútjának helyszínei, időpontjai, zárójelben a helyi partner intézmények/szervezetek és a kapcsolatszemélyek:

1. Szatmárnémeti - 2010. április 12–13. (EMKE – Muzsnay Árpád)

2. Nagyvárad - 2010. április 14–15. (Várad folyóirat – Szűcs László)

3. Kolozsvár - 2010. április 16–19. (Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégium - Ballai Zoltán)

4. Marosvásárhely - 2010. április 20–22. (Bolyai Farkas Elméleti Líceum – Székely Emese)

5. Székelyudvarhely - 2010. április 23–26. (Városi Könyvtár – Szabó Károly)

6. Csíkszereda - 2010. április 27–28. (Kájoni János Megyei Könyvtár – Kopacz Katalin)

7. Sepsiszentgyörgy - 2010. április 29. – május 2. (Bod Péter Megyei Könyvtár – Szonda Szabolcs)

8. Kézdivásárhely - 2010. május 3–4. (Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár – Vántsa Judit)

9. Brassó - 2010. május 5–6. (Áprily Lajos Líceum – Bálint Ferenc)

10. Déva - 2010. május 7–9. (Téglás Gábor Iskolaközpont – Varga Károly)

 

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.