Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Műemlékvédelmi világnap Sepsiszentgyörgyön2010. április 18.

1984 óta az ICOMOS kezdeményezésére április 18-án világszerte a Műemlékvédelem Világnapját ünneplik. 2010-ben a világnap tiszteletére családi napot tartunk, melynek témája: a Kovászna–Kommandói Erdei Vasút (KOKEV).

 

A rendezvény hosszútávú célja: tudatosítani a kovászna–kommandói kisvasút ipartörténeti műemlék voltát, védettségének fontosságát, valamint azt a tényt, hogy a közintézmények, a vállalkozói szféra, valamint a civilek összefogása szükséges a kisvasút felújításához, működtetéséhez. A rendezvény rövidtávú célja: elindítani a pénzgyűjtést a CFF 763-247-es pályaszámú, 760 mm-es keskeny nyomtávú Krauss gőzmozdony felújításához.

A programban két kiállítás szerepel: április 18-án 10 órától Szeles József szervezésében vasútmodellekből nyílik kamarakiállítás. Kiállítók: Vasile Coste, Mircea Dorobanţu, Bogdan Ioan, Daniel Moisa, Dan Ioan Popescu, Szeles József, Florin Claudiu Vornicu, Florin Vescu. A másik kiállítás fotókiállítás, a címe: Kovásznától Neruzsáig a hajdani iparvasúton.

A kiállítások április 25-ig látogathatók.

Megnyitóbeszédet mond: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

 vasut_model_01.jpg vasut_model_01.jpg vasut_model_01.jpg
 vasut_model_01.jpg vasut_model_01.jpg vasut_model_01.jpg
 vasut_model_01.jpg vasut_model_01.jpg vasut_model_01.jpg
 vasut_model_01.jpg vasut_model_01.jpg vasut_model_01.jpg
 vasut_model_01.jpg vasut_model_01.jpg vasut_model_01.jpg
 vasut_model_01.jpg vasut_model_01.jpg vasut_model_01.jpg
 vasut_model_01.jpg vasut_model_01.jpg vasut_model_01.jpg

Fotó: Toró Attila

A kiállított fotókat elajándékozzuk: azok a támogatók választhatnak egy-egy fotót, akik legalább 300 lejt ajánlanak fel. A befolyt összeget a Sikló Egyesület a Kovászna Megye Tanácsának tulajdonában levő Krauss mozdony felújítására fordítja (150 000-200 000 euró a feljavítás becsült értéke).

A megnyitót Papucs András és Lacriţeanu Şerban előadása követi: Műemlék kisvasutak Európában. Az előadás példákkal bizonyítja, hogy a kovászna-kommandói erdei vasút rehabilitációjának a terve megvalósítható. A délutáni programban beszélgetés zajlik kovásznai és kommandói mozdonyvezetőkkel, a moderátor: Markója Szilárd, a budapesti Kisvasutak Baráti Köre Egyesület részéről. Meghívott mozdonyvezetők: Jenei Gyula Kovásznáról, valamint Ferencz János, Farkas Brunó mozdonyvezetők és Debreczi Attila műhelyes Kommandóról.

Nagyon fontosnak tartjuk a párhuzamosan zajló gyerekprogramokat. Hogy minél több érdeklődő apuka részt vegyen az előadásokon, az egészen kicsiket is játszószőnyeg várja, favonatokkal, de baba-mama szobát is berendezünk, pelenkázóasztallal, etetőszékkel, bébiétel-melegítővel. A gyerekprogram azért is igen fontos, hogy az iskolásokat is megszólíthassuk. Ezért a vasútmodell-kiállítás mellett a múzeumban lehet majd vonatjegyet kezelni (pecsételni és dátumozni), vonatos memóriakártyával játszani, vonatos könyveket lapozni. A kora délutáni órákban az állomás melletti gőzösnél Şerban Lacriţeanu és Markója Szilárd ismerteti, hogyan működik a gőzmozdony. A mozdonyon fényképet is lehet készíteni, hogy a résztvevő gyerekeket a későbbiekben is emlékeztesse erre a napra.

Szervezők: Sikló Egyesület, Székely Nemzeti Múzeum, Kovászna Megye Tanácsa.

A kétnyelvűséget szinkrontolmácsolással biztosítjuk.

Forrás: www.sznm.ro

 

 

 

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.