Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

napfiai_bemutato

Szent György Napok 2010

Makszim Gorkij A nap fiai című darabját Zakariás Zalán rendező irányításával viszi színpadra a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata; az új előadás bemutatójára 2010. április 19-én este 19 órától kerül sor, az április 18–25 között megrendezésre kerülő idei városnapok keretében. A bemutató helyszíne a Tamási Áron Színház Nagyterme.

Gorkij A nap fiai című színdarabját 1905 januárjában és februárjában a Petropavlovszk-börtönben írta, ahová 1905 januárjában zárták, miután a szentpétervári forradalmi eseményekkel kapcsolatban letartóztatták. A darab egy utolsó kép a múlt század eleji Oroszországról, a cári önkényuralom alatt élő nemesség értelmetlen életéről, miközben a parasztság széles tömegeit már a forradalom küszöbére sodorta a szegénység, az éhínség.

Egy nemesi udvarház lakóinak ki nem beszélt viszonyokkal, megoldatlan helyzetekkel teli mindennapjai elevenednek meg a színpadon. Az eladósodott földbirtokos hiábavaló kémiai kísérletekbe öli minden idejét, és a tudománytól megbabonázva nem vesz tudomást semmiről, ami körülötte történik: sem arról, hogy a viszonzatlan szerelem gyötrelme már-már házasságtörésbe kergette feleségét, sem arról, hogy egyre magányosabbá váló húgán lassan elhatalmasodik a betegség. A kémikusba egy gazdag özvegy, a feleségébe egy lánglelkű festő, a húgába pedig egy szókimondó állatorvos szerelmes reménytelenül, aki e furcsa társaságban lassanként elvesztette minden érdeklődését a világ iránt. E pasztellszínű melankóliát lépten-nyomon megzavarják egy attól fényévi távolságra lévő univerzum korántsem megnyugtató alakjai: a feleségét verő iszákos, aki jogaiért még az urasággal is szembeszáll; az újgazdag kispolgárok, aki Protaszov tudományára szappangyárat alapítanának; a zavargó muzsikok, akik babonás félelmükben az uraság lombikjaiból felszálló bűzt okolják a környéken pusztító kolerajárványért.

A rendező mondja a darabról: „Derűs és mégis megdöbbentő. Egyik pillanatban kacagok, a másikban elszorul a torkom. Ha egy gondolatban kellene összefoglalnom ez a történetet, talán a lemondást, az önmagunk megvalósítását célzó törekvéseink hiábavalóságát emelném ki belőle. A szereplők állandóan szebb jövőre várnak, és a maguk módján tesznek is ezért, előbb-utóbb mégis kénytelenek belátni, hogy nem tudnak tovább lépni. Időnként talán mi is feltehetnénk magunknak a kérdést: vajon a munkánk, az életünk valóban annyira fontos-e, mint ahogy általában gondoljuk?”

A produkció színpadra állításában Zakariás Zalán rendező munkatársai voltak: Kerezsi Nemere díszlettervező, György Eszter jelmeztervező, Ardeleanu Dániel zeneszerző, Nagy B. Sándor dramaturg és Cserkész Emese korrepetitor. A díszlettervező munkatársa Zayzon Ádám volt. Szereplők: Nagy Alfréd, Szalma Hajnalka, Pál-Ferenczi Gyöngyi, Kolcsár József, Szakács László, Gajzágó Zsuzsa, Diószegi Attila, Erdei Gábor, Mátray László, Tulit Éva, Márton Lóránt, Molnár Gizella, Kicsid Gizella, Fekete Mária, Kőmíves Mihály és Debreczi Kálmán.

Makszim Gorkij

A NAP FIAI

Makai Imre fordítása alapján

 

Szereplők:

Protaszov, Pavel Fjodorovics – Nagy Alfréd

Liza (Jelizaveta Fjodorovna) – Szalma Hajnalka

Jelena Nyikolajevna – Pál-Ferenczi Gyöngyi

Vagin, Dmitrij Szergejevics – Kolcsár József

Csepurnoj, Borisz Nyikolajevics – Szakács László

Melanyija – Gajzágó Zsuzsa

Nazar Avgyejevics – Diószegi Attila

Misa – Erdei Gábor

Jegor – Mátray László

Avdottya – Tulit Éva

Trosin, Jakov – Márton Lóránt

Antonovna – Molnár Gizella

Fima – Kicsid Gizella

Lusa – Fekete Mária

Roman – Kőmíves Mihály

Orvos – Debreczi Kálmán

*

Rendező: Zakariás Zalán

Díszlettervező: Kerezsi Nemere

Jelmeztervező: György Eszter

Zeneszerző: Ardeleanu Dániel

Korrepetitor: Cserkész Emese

Dramaturgiai munkatárs: Nagy B. Sándor

A díszlettervező munkatársa: Zayzon Ádám

*

Ügyelő: Veress Zsóka

Súgó: Gazda Szende

Világosító: Horváth Csaba, Varga Béla, Vargha Zsolt

Hangosító: Józsi Szabolcs

 

 

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.