Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

2010. április 29., csütörtökön 19 órától Villámcsődület (flashmob) - a Tamási Áron Színház előtti úton, 19.30-tól: Hol jársz, hová mész? - Táncjáték Kádár Kata balladája alapján, majd 20.45 -től Évadzáró táncház.

Április 29.-én, csütörtökön 19.00 órától tíz percen át a tánc veszi át az autók helyét a sepsiszentgyörgyi Korzón. A Kék Hold Táncklub által kezdeményezett eseményen legalább 50 pár táncos fogja egyszerre ünnepelni a Tánc Világnapját, de bárki szabadon csatlakozhat. A pillanat már csak attól is különleges lesz, hogy együtt táncolnak majd a Háromszék Táncegyüttes hivatásos párjai a Kék Hold Táncklub "civil", műkedvelő felnőtt táncosaival, ugyanazon zenei számokra egyidőben több műfajt (nép- és társastáncokat) is bemutatva. A villámcsődület (flashmob) jellegű eseménybe bárki bekapcsolódhat, aki szívesen táncolna tíz percet a párjával és ünnepelne a táncosokkal együtt.

Kérjük, amennyiben kezdeményezésünk felkeltette érdeklődését, jöjjön el és tudósítson az eseményről! Bővebb információkért hívja a 0745-069121-es telefonszámot. Köszönjük!

A Kék Hold Táncklub nevében, tisztelettel,
Imreh-Marton István" (Sajtóközlemény)

 tanc_vilagnapja_01.jpg  tanc_vilagnapja_01.jpg  tanc_vilagnapja_01.jpg
 tanc_vilagnapja_01.jpg  tanc_vilagnapja_01.jpg  tanc_vilagnapja_01.jpg
 tanc_vilagnapja_01.jpg  tanc_vilagnapja_01.jpg  tanc_vilagnapja_01.jpg

Fotó: Toró Attila

9.30-tól: Hol jársz, hová mész? - Táncjáték Kádár Kata balladája alapján (Szakszervezetek Művelődési Háza, Lajtha László Stúdióterem)

A Háromszék Táncegyüttes előadásának magvát Kádár Kata balladája képezi, amely régi stílusú balladáink közül is az egyik legarhaikusabb. A történet változatait megtaláljuk Boccaccio Dekameronjában, délszláv és román balladában, Telamón király széphistóriájában és tényleges eseményt bemutató bajor krónikában is.

A ballada legvalószínűbb eredete a bajor krónikások által leírt valós történeti esemény lehetett.

A Háromszék Táncegyüttes táncjátéka igazi különlegesség a táncszínházi előadások világában, hiszen egységes történet keretén belül, ellenpontozva alkalmazza a klasszikus népzenét a jazz-es hangzású elemekkel, a hagyományos néptánc-elemeket a táncszínházi-, balett- és kontakt-tánc elemekkel, illetve a szinte teljesen lecsupaszított, üres teret a kifinomult díszletekkel.

Díszlet: Csiki Csaba

Jelmez: Kiss Zsuzsanna
A koreográfus asszisztensei:
Hatházi Vilmos, Kubánda Lilla-Tünde, Tekeres Gizella,
Zenei szerkesztés: Fazakas Levente
Művészeti munkatárs: Fazakas Misi
Rendező-koreográfus: Ivácson László

Kb. 20.45: Évadzáró táncház - Szakszervezetek Művelődési Háza, Lajtha László Stúdióterem

 

A Háromszék Táncegyüttes nemcsak előadásai által, a színpadról népszerűsíti a néptáncot, hanem alkalomadtán szó szerint az emberek közé, a tömegbe is elviszi a magyar táncokat. A szervezők és a házigazda-táncoktatók nem csak haladóknak szánják e tevékenységet, hanem azon fiatalok számára, akik esetleg még nem is voltak táncházban.

Egy-egy jellegzetesen összefonódott dallam- és mozdulatsor több annál, mint aminek első ránézésre látszik, hiszen emberöltők vígságának és bánatának tapasztalata rakódott le benne és tisztította, egyszerűsítette.

Táncainkban, táncházainkban nem csak egymás kezét fogjuk, hanem fogjuk a kezeit nagyapáinknak-nagyanyáinknak, az előttünk járóknak és az utánunk jövőknek is.

Az évadzáró táncházban zenél a Háromszék Táncegyüttes Zenekara és a Folker Együttes. A 2009/2010-es táncházi évad házigazdái (Ürmösi-Incze) Hunor és Marcsi voltak.

A programokra minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Az előadásra helyfoglalás, jegyek elővételben a Városi Szervezőirodában. Tel.: 0267-312104, nyitva hétfőtől csütörtökig: 11 és 16 óra között, pénteken: 11 és 13 óra között.

Táncházra a helyszínen lehet jegyet váltani. További információ igényelhető szervezőinktől a 0721-139882 vagy a 0728-085091 telefonszámokon.

 

 

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.