Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

2010. május 25.

Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyház nagytermében (Kós Károly u. 2 sz.) 2010. május 25. 18 órakor Péter Gábor professzor az Embervilág-vázlatok előadás-sorozat keretében Életmód, öngyógyítás címmel tartja következő előadását, illetve vezet beszélgetést. A belépés ingyenes.

EMBERVILÁG VÁZLATOK
Életmód, öngyógyítás

Régi bölcsességek egész sora állítja, hogy az vagy, amit megeszel, megiszol: az ételed és az italod az életed. Az egészség és az étkezés között szoros kapcsolat áll fent. Hippokratész egyenesen azt mondta: táplálékod legyen a gyógyítód! Bizonyos kultúrákban még ma is szokásban van az étellel gyógyítás, arra pedig a nyugati világban is egyre többen ébrednek rá, hogy életminőségük, hangulatuk, fizikai állapotuk nagyban függ az elfogyasztott étel minőségétől.

Az egészséges életmód nyolc pillére: a táplálkozás, a testedzés, a víz, a napfény, a mértékletesség, a levegő, a pihenés és a konstruktív képzelet (pozitív gondolkodás, bizalom és hit).

Februári együttlétünk alkalmával már láttuk, hogy a képzelet hihetetlenül nagy erő, mindent meghatározó hatalma van rajtunk. És ez az erő minden emberben jelen van. Használhatjuk arra, hogy szebbé, kellemesebbé tegyük az életünket, hogy új dolgokat hozzunk létre, hogy betegség esetén gyógyítsuk önmagunkat, de használhatjuk életünk megkeserítésére is. Mi magunk döntjük el – tudatosan vagy tudattalanul –, hogy mikor mire használjuk, hogy képzeletünket konstruktív vagy destruktív eszközként alkalmazzuk.

A képek gyógyító erővel bírnak. Vannak különböző betegségekből kigyógyult emberek, akik beszámolnak arról, hogy rendszeresen elképzelték magukat egészségesen. Számos pszichoterápiai eljárás használ képeket, hiszen a képek a tudattalanunkra hatva olyan erőket mozgósíthatnak bennünk, amelyek létezéséről korábban nem is tudtunk, vagy egyszerűen nem vettünk tudomást.

I. P. Pavlov orosz Nobel-díjas (1904) tudós fedezte fel, hogy szavak (hangok) hatására mérhető élettani változások következnek be az élő szervezetekben. Eredményeiből kiindulva Emil Coué (1875 – 1926) francia gyógyszerész a szavak gyógyító erejét fedezte fel. A szavak ugyanis nem csak akkor fejtenek ki kimutatható élettani hatást, ha más mondja ki, hanem akkor is, ha mi magunk mondjuk ki azokat. Az utóbbi évtizedben számtalan módszer terjedt el, melyek az emberi psziché gyógyító erejét igyekeznek mederbe terelni, azonban Szabó Lajos atya egyértelműen a Coué módszere és az autogén tréning mellett áll ki.

Péter Gábor

Sepsiszentgyörgy, 2010. május 5.

 

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.