Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

robert_capa_2010A XX. század egyik legjelentősebb fotósegyéniségének tartott magyar származású Robert Capa alkotásaiból nyílik kiállítás 2010. június 6-án 11 órakkor az Árkosi Kulturális Központban.

Az Árkosi Művelődési Központ autóbusz járatot biztosít a kiállítás megnyitójára, indulás 10,30 órakor a Tamási Áron Színház elől.

A kiállítás szervezői a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja, a Gyulai Ferenc Fotóművészeti Egyesület valamint az Árkosi Kulturális Központ.

 robert_capa_01.jpg  robert_capa_01.jpg  robert_capa_01.jpg
 robert_capa_01.jpg  robert_capa_01.jpg  robert_capa_01.jpg
 robert_capa_01.jpg  robert_capa_01.jpg  robert_capa_01.jpg
 robert_capa_01.jpg  robert_capa_01.jpg  robert_capa_01.jpg

Fotó: Toró Attila

* * *

Robert Capa

robert_capaFriedmann Endre néven született Budapesten, a 20. század egyik legjelentősebb fotósa, elsősorban dokumentaristaként, haditudósítóként tartják számon. Rövid élete során öt csatatéren fotózott (a spanyol polgárháborúban, a japánok kínai inváziójakor, a II. világháború európai hadszínterein, az első arab-izraeli háborúban és Indokínában). A II. világháború folyamán Londonban, Észak-Afrikában, Olaszországban, a normandiai partraszállásnál az Omaha Beach-en és Párizs felszabadításakor is ott volt és dokumentálta a háború eseményeit.

Capa (ekkor még Friedmann) a harmincas évek elején hobbifotósként kezdett képeket készíteni. Bohém figura lévén hamar rájött, hogy kedvtelését megélhetésként is űzheti. Mivel Párizsban sem volt neki könnyű a megélhetés, 1934-ben felvette a Robert Capa nevet (u.i.: magyar barátai között cápa volt a beceneve), ami amerikai hangzású volt, hasonlított az akkoriban népszerű amerikai fimrendező, Frank Capra nevére. Ettől remélt több megbízást újságíróként vagy fotósként.

1954-ben Japánba utazott egy Magnum fotókiállítás megszervezése végett, ekkor kérte fel a LIFE magazin, hogy "ha már úgyis ott van", tudósítson az Indokínában (Vietnamban és a környező Laoszban és Kambodzsában) akkor már 8 éve zajló függetlenségi háborúról. Május 25-én reggel egy francia ezreddel gyalog indultak el a laoszi határvidéken egy felderítő útra. Útközben a francia katonákat, leégett, kifosztott falvakat és a temetetlen halottakat fotózta. Délután öt perccel 3 óra előtt (az alakulat parancsnokának határozott figyelmeztetése ellenére) egy kis dombra kapaszkodott fel, hogy látképet késztíthessen a környékről, amikor egy taposóaknára lépett, ami felrobbanva azonnal megölte.

„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel” – mondta több interjúban is a sokat látott, de tragikusan rövid életű riporter. (Forrás: Wikipédia)

 

 

 

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.