Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

A Civilek Háromszékért Szövetség CIVEK on-line aláírásgyűjtést kezdeményezett az alábbi címen: http://www.sepsiszentgyorgy.info/peticio, a Tamási Áron színház értékeinek védelmében. A petíciót a 233/2002 sz. Törvény értelmében bonyolította le, amely a petíciók rendezésének és megoldásának törvényes feltételeit szabályozza.

A színház ötéves tevékenységét ellenőrző, polgármesteri rendelettel kinevezett értékelő bizottság által adott minősítés veszélyezteti a Bocsárdi László igazgatói tevékenységével szoros összefüggésben álló színházi értékeket, amely országos és nemzetközi elismertségét hozta a Tamási Áron színháznak.

A kultúra egy diplomáciai eszköz egy város, egy ország életében. A Tamási Áron Színház ezt a szerepet tölti be, kulturális nagykövete Sepsiszentgyörgynek, országos és nemzetközi szinten képviseli a város hírnevét, széles társadalmi elismertségnek örvend belföldön és külföldön egyaránt. Hosszú idő kell ahhoz, hogy a kultúrában az egyediségen keresztül minőséget alkotni, „nevet” szerezni lehessen, és ehhez kétségtelen, hogy Bocsárdi László igazgató hozzájárult, intézményvezetői és rendezői minőségében egyaránt. Az ő értékrendje és egyénisége szoros összefüggésben áll a színház eredményeivel, művészi hitelességét pedig egyedüli garanciának tartjuk arra, hogy a Tamási Áron Színház által létrehozott értékek megmaradjanak.

Egy személyi csere beláthatatlan következményekkel járna, kétségtelen, hogy ezzel véget érne egy olyan értékalkotó szakasz a színház életében, amely annyi elismertséget hozott a városunknak és kultúránknak egyaránt. Ezt óriási hibának tartjuk, aminek nem szabad bekövetkeznie.


Az aláírásgyűjtés pénteken, 2010. június 4.-én kezdődött, és hétfőn, június 7.-én zárul. Tájékoztatni szeretnénk, hogy összesen 1.921 aláírás gyűlt, amelyből 634 sepsiszentgyörgyi aláírók, 77 Kovászna megyeiek, 499 számban más megyékből aláírók és 231 szeméy külföldről írt alá. Ugyanakkor 480 aláíró nem jelölt meg helységnevet (zömében helyiek). A fentiek alapján megállapítható, hogy az aláírók zöme helybéli, az összaláírók közel 60%-a.


Az aláírók között több neves személyiség is megtalálható:


Alföldi Róbert – színész, rendező, a budapesti Nemzeti Színház főigazgatója / Budapest
Victor Rebengiuc – színész/ Bukarest
Cristina Rusiecki – színházkritikus/ Bukarest
Ungvári Ildikó – színházi szakíró, egyetemi docens / Zrínyi
dr. Pomogáts Béla – író, a Magyar Írószövetség elnöke /Budapest
Töröcsik Mari – színész / Budapest
Veress László – nyugalmazott színész / Sepsiszentgyörgy
Mircea Morariu – egyetemi előadótanár, színházkritikus / Nagyvárad
Tompa Gábor – rendező, igazgató, egyetemi tanár

A mai napon, azaz 2010. június 8.-án 12 órakor a petíció kezdeményezői hivatalosan átadják a petíciót a Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalában az aláírók névsorával együtt.

Civilek Háromszékért Szövetség CIVEKwww.civek.ro
Sepsiszentgyörgy, 2010-06-07

Statisztikai adatok

Aláírók száma összesen  –  1.921  –  100%
Sepsiszentgyörgyi aláírók  –    634  –   33%
Kovászna megyei aláírók   –     77   –   4%
Más megyei aláírók   –   499  –   26%
Külföldi aláírók   –   231  –   12%
Helységnév megjelölése nélkül   –   480   –  25%

peticio_01

A petíciót zömében értelmiségiek írták alá. Szembetűnő a diákok/egyetemisták magas aránya (14%), ami azt igazolja, hogy a Tamási Áron Színház a jövőt képviseli, a jövőnek dolgozik.

peticio_02


0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.