Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

2010. szeptember 19.

A legnépszerűbb magyar pszichológus előadásával folytatódik a Mesterkurzus-sorozat

A nyári szünet után szeptemberben parádés előadással folytatódik a nagysikerű Mesterkurzus-sorozat Sepsiszentgyörgyön! Az ősz első vendége ugyanis nem más, mint a legnépszerűbb magyar pszichológus, a Prima Primissima-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett Dr. Ranschburg Jenő!

A neves tudós a Családi kör című televíziós műsor révén egykor Magyarország „egyszemélyes nevelési tanácsadója” volt, azóta pedig az egyik legolvasottabb kortárs szerző, akinek kiváló művei méltán kerülnek az eladási listák élmezőnyébe. Emeritus professzor, korábban a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézetének tudományos osztályvezetője, a Magyar Pszichológiai Társaság főtitkára és az Országos Gyermekvédő Liga elnöke volt.

Fellépéseit mindenütt vastaps kíséri, hiszen hatalmas tudását és több évtizedes tapasztalatát közérthetően és élményszerűen képes megosztani a közönséggel. A magyar szellemi élet egyik legszeretetreméltóbb alakja, aki nemcsak szavakkal, de egész lényével tanít arra, hogy miként érdemes élni.

Sepsiszentgyörgyi előadásán Dr. Ranschburg Jenő egy igen izgalmas kérdést igyekszik megválaszolni: vajon jól értjük-e, jól szeretjük-e egymást szüleinkkel és gyermekeinkkel? Hiszen a szülő-gyermek kapcsolat valamennyiünk életének alapvető, meghatározó viszonya: a gyökereink, melyekből halálunk napjáig táplálkozunk, erőforrást merítünk a nehéz helyzetekben – de amely, ha komolyan megsérül, soha nem múló fájdalom és életre szóló kudarcsorozat elindítója is lehet.

Senki sincs, aki biológiailag közelebb állna hozzánk, mint a szüleink vagy a gyermekünk, adott esetben mégis fényévnyi távolságra érezzük magunkat egymástól, és reménytelennek tűnik, hogy akár a legalapvetőbb dolgokban is egyetértésre jussunk.

Ranschburg Jenő véleménye szerint néha még a legrosszabbul működő, legboldogtalanabb családokban is gyönyörűnek szánt gesztusok indulnak el egymás felé – csak ezek rendszerint nem érnek célba, mert a családtagok rosszul értik és rosszul szeretik egymást.

Vajon hogyan változtathatunk a már berögzült játszmákon? Hogyan lehetünk toleránsabbak szülőnk vagy gyermekünk azon tulajdonságaival is, amelyek elemi indulatot váltanak ki belőlünk? Miként értessük meg, és fogadtassuk el vele azt, amit mi nagyon fontosnak tartunk? Hogyan teremthető meg a harmonikus, szeretetteljes szülő-gyermek kapcsolat, ha már sok hibát, sok bűnt elkövettünk egymás ellen, és mindannyian tele vagyunk sebekkel?

A fontos kérdésekre Dr. Ranschburg Jenő szeptember 19-én este hét órától a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házában válaszol.

Az előadás után arra is lehetőség nyílik, hogy a nézők személyes kérdéseiket is feltegyék a szakembernek, ami – különösen egy gyakorló szülő számára – ritka és igen értékes alkalmat jelenthet. Érdemes élni vele!

Jegyek a Szakszervezetek Művelődési Házának jegypénztárában valamint a Városi Szervezőirodában kaphatók.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.