Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

egy_megh6002010. november 10.

A Székely Nemzeti Múzeumban 2010 november 10-én, szerdán 18 órakor kiállítás nyílik Az árapataki nők arany kezei címmel.

 

Megnyitóbeszédet mond: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Köszöntők:Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója; Dumitru Marinescu polgármester; Seres Bálint ötletgazda.

A megnyitót Demeter Éva Adalékok az árapataki varrottas történetéhez című előadása zárja.

A megnyitó ideje alatt múzeumpedagógia foglalkozás (rojtkötés) zajlik.

A kiállítás ötletgazdái és szervezői - Tanizaki Seiko és Seres Bálint - az Árapatakon nagy hagyománnyal rendelkező, a 19. századtól kiállításokon bemutatott és díjazott keresztszemes varrottasnak a változását szeretnék bemutatni (a 19-20. század fordulójától, az 1960-70-es éveken keresztül a 21. századig). Az ötletgazdák egyik célja az, hogy a sepsiszentgyörgyi kézimunka-kedvelők legalább egy-két napot szentelhessenek az árapataki kézimunka megismerésére. Ezért a megnyitót követő napon, november 11-én fonottkeresztszemes varrás és rojtkötés oktatására kerül sor árapataki varrónők - Kerekes Piroska, Dénes Enikő és Lupu Enikő -- irányításával. Délelőtt osztályok jelentkezhetnek múzeumi kézimunkaórára, délután 16 órától kézimunkázni szerető felnőttek, tanítónők, technika-tanárok ismerkedhetnek meg az árapataki varrottas készítésének fortélyaival.

Jelentkezni lehet az alábbi telefonszámon: 0267312442. A részvétel ingyenes!  A kiállítás zárásáig, december 5-ig hétköznapokon a nyitvatartási időben osztályok jelentkezhetnek ingyenes interaktív tárlatvezetésre: lesz állatszámláló, fűzős játék, vászonsimogató, versenyek, valamint mintarajzolás. Előzetes jelentkezést kérünk, a 0267312442-es telefonszámon!

Köszönet a varrottasok kölcsönzőinek: Bakó Jánosné, Bálinth Zoltán, Bedő Ida, Bende Mária, Bölöni  István, Dénes Enikő, Dénes György, Dénes Elza, Dénes Zoltán, Dulló Terézia, Göncze Piroska, Halász Irén, Kerekes Ilona, Kerekes Piroska, Molnár Irén, Molnár Gizella, Székely Eszter, Székely Ilona, Tök Lujza, valamint Fülöp-Gál László református lelkipásztornak és Marinescu Dumitru polgármesternek.

 arapataki_01.jpg  arapataki_01.jpg  arapataki_01.jpg
 arapataki_01.jpg  arapataki_01.jpg  arapataki_01.jpg
 arapataki_01.jpg  arapataki_01.jpg  arapataki_01.jpg
 arapataki_01.jpg  arapataki_01.jpg  arapataki_01.jpg
 arapataki_01.jpg  arapataki_01.jpg  arapataki_01.jpg

Fotó: Toró Attila

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.