Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

A Tamási Áron Színház Cimborák Bábtagozatának vendégeként a kolozsvári Keljfeljancsi Komédiás Kompánia Petőfi Sándor János Vitéz című bábelőadását mutatja be.

2010 december 6-án, hétfőn

- 11 órától Nagybaconban
- 13 órától Vargyason

2010 december 7-én, kedden

- 10 órától Bölönben
- 12 órától Nagyajtán

2010 december 8-án, szerdán 10 és 12 órától Sepsiszentgörgyön a Bábstúdióban

Az előadás Kovács Ildikó rendezői elképzelése alapján Demeter Ferenc játssza.
Látványterv: Simó Enikő

 

János Vitéz

„A tiszta érzésért, szép szerelméért harcoló János Vitézről szóljon az előadás, aki az árva Iluskát választja, nem a királyleányt és a felekirályságot, nem a pénzt nem a hatalmat. Friss, élő hang legyen egy benzigőzben, emberi gyengeségekben evickélő, fuldokló világban. A népmesék ősi történetéhez, bölcsességéhez kapcsolódó forrás, Petőfi Sándor ízes nyelvezetébe öltöztetve.”

Ilyen és még ilyenebb útmutatásokat hagyott hátra (előre?) Kovács Ildikó a halála előtt nem sokkal papírra vetett János Vitéz c. bábjáték forgatókönyvében. Ezen alapul ez a játék, meg az azelőtti hosszú beszélgetéseken, a mindenkori legfontosabb instrukció az volt, hogy „Tessék játszani!”.

Az egyszerű népi bölcsességek világához kitűnően igazodik és kiegészíti azt Simó Enikő vidám-vásári hangulatot árasztó bábserege.

A pásztorfaragások világától a mézeskalács huszárokon által a rongy-törökbabákig, minden van. A groteszk lehelete is beleng persze, s hol, ha nem a francia-udvarban... No meg a gazduram csupafej alakja, s a gonosz mostoha alaktalan alaksága szinte már abszurd de úgy, hogy mégis Petőfi Sándor.

Ami jó és szép az előadásban az két hölgy, Kovács Ildikó és Simó Enikő érdeme, a sikerületlenségek felelőse az előadó, Demeter Ferenc, azaz én.

Aki nem hiszi, nézzen utána.

 

 

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.