Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Legyen minden történelmi megemlékezés politikai állásfoglalás!A Madéfalva nevével fémjelzett székely nemzeti ellenállás 260. évfordulójára gyűljünk össze az emlékmű körül, ahol a helyi önkormányzat hagyományosan megszervezi a megemlékezést. Gyűljünk össze Marosvásárhelyen is, ahol 2011 óta a Székely Nemzeti Tanács rendezvénye arra emlékeztet, hogy a Siculicidium véres lezárása volt a két évig tartó hősies küzdelemnek Európa legerősebb birodalmával szemben.

Székelyföld fővárosában szervezett megemlékezésnek célja kiemelni a madéfalvi veszedelmet a helytörténeti események sorából, és nyilvánvalóvá tenni: a székely nemzeti ellenállás folytonossága megtartó erő, a jövő záloga a székelység számára.

Olyan pillanatban kerül sor erre a két megemlékezésre, amikor Székelyföld autonómiastatútumát – eddig csak ritkán tapasztalt gyűlölethullámtól kísérve – sürgősségi eljárással utasította el Románia parlamentje. A román politikai osztály pedig arra készül, hogy közigazdasági reform címén felszámolja a székelyek közigazgatásának maradék kereteit is. Érdemes meghallgatni Székelyföld létezését tagadó megszólalásokat, és látni, hallani, milyen sorsot szán nekünk a román állam.

Pihenhetnek-e nyugodtan mártírjaink a madéfalvi emlékmű alatt, hőseink az úzvölgyi katonatemetőben? A válasz rajtunk is múlik. Ha ez a kérdés nem hagy bennünket közömbösen, akkor lehet azt mondani, cselekvő közösség vagyunk, méltók elődeinkhez, és nem leszünk néma elszenvedői az asszimilációs törekvéseknek.

Január 7-én, este 18 órától, a Kultúrpalota nagytermében emlékezünk a madéfalvi veszedelemre, és egyben a bukovinai székelyek történelmi kálváriájára, amely akkor és ott kezdődött. Egy bukovinai székely az est díszvendége: Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Az rendezvény kiemelkedő eseménye a Maros Művészegyüttes Valaki jár a fák hegyén... című előadása és Kilyén Ilka színművész fellépése.
Az eseményre a belépés díjtalan.

Izsák Balázs,
a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Marosvásárhely, 2024. január 4.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.