Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila
Dioszeghy_lepkek_plakat2011. március 10.

Vajon hány lepkét fogott Diószeghy László? Sokat? Egyedül a Székely Nemzeti Múzeum kétezernél több lepkefaj mintegy huszonháromezer példányát őrzi tőle a mai napig.

A Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia Termében 2011. március 10-én, csütörtökön, 18 órakor nyílik a Diószeghy László-emlékkiállítás.

A rendhagyó tárlaton egy rendkívüli értékű lepkegyűjteményt mutatunk be, mely 2085 fajhoz tartozó 23 194 példányt foglal magába.

A tárlat attól rendhagyó, hogy eddig még egyetlen alkalommal sem került bemutatásra a teljes kollekció, mely egy 80 évvel ezelőtti adományozás alapján került a Székely Nemzeti Múzeumba.

A neves lepkegyűjtő-kutató Diószeghy László városunk szülötte, aki egyben képzőművész és természettudós is volt.

A tudomány számára mint lepkész vált ismertté. Sikerült a tudományra új fajokat és állatföldrajzi szempontból jelentős ritkaságokat gyűjtenie. A csodálatos kollekció nemcsak fajgazdagsága, hanem a lelőhelyek változatossága révén is roppant értékes dokumentuma a hazai lepkefaunának.

A gyűjteményt 1963-tól Kovács Sándor, a múzeum volt munkatársa, és Căpuşe Iosif bukaresti lepkész dolgozta fel és katalogizálta.

 

A megnyitó ideje alatt múzeumpedagógiai foglalkozás zajlik.

Szeretettel várjuk tárlatunkra, amely május 15-ig látogatható.

 

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.