2011. július 19-22.
Kerékpártúrát szerveznek az EMNT fiataljai
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács széki szervezetei, Kézdiszék, Orbaiszék, Sepsiszék és Erdővidék kerékpártúrát szerveznek az autonómia népszerűsítése céljából. A túrán a tervek szerint mintegy kétszáz fiatal vesz részt, akik az esti előadásokon az autonómiatervezetekkel is ismerkednek.
A világon még sehol nem vívták ki az autonómiát Tv-műsorokban vitatkozva, arról is gondoskodni kell, hogy az autonómia mögött komoly tömegfelhajtó erő legyen, ismerjék az emberek az autonómia valós fogalmát és formáit. Ennek érdekében minden népszerűsítő formát támogatni és ösztönözni kell. A román kereskedelmi TV adók többször gúnyt űztek belőlünk, székelyföldi riportot készítettek az utca emberével, aki sok esetben tájékozatlanságról és nemtörődömségről tett tanúbizonyságot.
A túra Kézdivásárhelyről indul 2011. július 19-én, végcélja a tusnádfürdői Bálványosi Nyári Szabadegyetem, ahová július 22-én érkeznek meg a kerékpározók. A kerékpározók átgurulnak Háromszék és Barcaság negyvenöt településén és egy 244 km-es távot tesznek meg. A tervezett útvonal áthalad Kézdivásárhely, Kézdiszentlélek, Kézdiszentkereszt, Bélafalva, Kurtapatak, Esztelnek, Csomortán, Kézdialmás, Lemhény, Bereck, Kézdimartonos, Ozsdola, Gelence, Haraly, Zabola, Páva, Kovászna, Csomakőrös, Papolc, Zágon, Nagyborosnyó, Kisborosnyó, Egerpatak, Réty, Sepsimagyarós, Lisznyó, Bikfalva, Uzon, Kökös, Szotyor, Kilyén, Sepsiszentgyörgy, Előpatak, Árapatak, Hidvég, Földvár, Bölön, Miklósvár, Köpec, Barót, Bibarcfalva, Kisbacon, Nagybacon, Mikóújfalu, Sepsibükszád és Tusnádfürdő településeken. A túra július 22-én 13 órakor ér véget Tusványoson, ahol a kerékpározók beszámolnak a négynapos út élményeiről.
A túrához csatlakozhat bárki, aki Székelyföld önrendelkezési jogának kivívását és a közös célért való összefogást fontosnak tartja. A szervezők várják a civil szervezetek, pártok, partnerek, támogatók csatlakozását. (EMNT közlemény)