Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

kiszely_plakat8002011. december 10.

Dr. Czeizel Endre genetikus után most Dr. Kiszely István érkezik Sepsiszentgyörgyre. (antropológus) a Publikus jótékonysági előadássorozat vendégeként.

A Mit adott a magyarság a világnak című előadását December 10-én, 16.30 órától láthatják a Tamási Áron Színházban. A professzor az előadásból származó jövedelmet Egyed Péternek ajánlja fel az Erdélyi Magyar Ifjak közvetítésesben.

Szervező: Tipe Tupa Egyesület

 Egyed Péter, agydaganattal műtött, jövő nyárig állandó németországi kezelésre és orvosi felügyeletre szoruló 14 éves sepsiszentgyörgyi diák.

Dr. Kiszely István munkássága

1971 óta tanít egyetemeken, külföldi oktatásai mellett 28 éven át tanította A magyarság őstörténete és a A föld népei tárgyakat az ELTE-n, a Külkereskedelmi Főiskolán, majd 1993-tól a Szent István Egyetem Környezetgazdálkodási Intézetében. A témában számos egyetemi tankönyve és tanári segédkönyve jelent meg.

1971-ben nyújtotta be kandidátusi munkáját A langobárd ember címmel a Tudományos Minősítő Bizottságához, melyet azonban elutasítottak. 1977-ben, amikor a Budavári Palota területén megkezdték a vandálok által feldúlt nádori kripta helyreállítását, Kiszelyt antropológus szakértőként bevonták a holttestek (József nádor és családtagjai) azonosításába és patológiai vizsgálataiba, erről képekkel illusztrált beszámolót adott közre.[1]

Az 1990-ben elhíresült Petőfi-ügyben az ellentmondásos helyzet abból fakadt, hogy a Kiszely által Petőfi Sándor csontvázaként azonosított csontvázat más szakértők női csontvázként azonosították. Az elmérgesedett, politikai felhangokkal terhelt viták nagy médianyilvánosság előtt zajlottak. Ezek után Kiszelyt elbocsátották a Régészeti Intézetből. Azonban továbbra is publikált és tanított. Az ügyről maga Kiszely István is többször publikált, legteljesebb átfogó munkája róla a "Meghalt Szibériában" című könyv. A Petőfi-ügy máig nem zárult le és a jelenleg élő Petőfi-rokonok vizsgálata választ adhat a kérdésre.

1990-től 1994-ig a Magyar Televízió Külpolitikai Főszerkesztőségén főmunkatársként dolgozott. 1994-től a budai Várkerület kerület önkormányzati képviselőjének és Budapest I. kerülete alpolgármesterének választották. Mandátuma lejárta után 1998-tól a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban tudományos tanácsadó, a felsőoktatás és a népfőiskolák ügyeivel foglalkozott.

Jelenleg az Agrárszakoktatási Intézetben dolgozik szakmai vezető és tanácsadói állásban, az Agrár Népfőiskolák Koordinációs Irodáját irányítja. 1993 óta a gödöllői Szent István Egyetem Környezetgazdálkodási Tanszékén óraadó tanár.

(Forrás: Wikipedia)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.