Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

liadan-perjovschi_szoro_ww2011. december 7.

A sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér tisztelettel meghívja Önt Lia Perjovschi Knowledge Museum és Dan Perjovschi Other Stories kiállításának megnyitójára 2011. december 7-én, szerdán, 19 órára.

A kiállítást Tordai S. Attila nyitja meg.

A kiállítás 2012. január 13-ig látogatható, hétfő és ünnepnapok kivételével, naponta 11-19 óra között.

Kristine Stiles
LELKIÁLLAPOTOK: DAN ÉS LIA PERJOVSCHI

Dan és Lia Perjovschi művészete egyedi a nyolcvanas évektől a kelet-európai experimentális művészet fejlődésében. Mindkét művész eredeti és kihívásokkal teli vizuális kifejezési formákat alakított ki a rajz, a performansz, az installáció és a konceptuális gyakorlatok területén, valamint a tömegkommunikációs eszközök, különösen a televízió és az újságok elemzésében és használatában. Alkotói tevékenységük a szocializmus és a globalizmus kettős nyomása alatt érlelődött, amely két, egymást kölcsönösen erősítő szakaszra osztotta munkásságukat: az első, a romániai forradalmat megelőző szakaszt nagyvonalakban magánjellegűbb, bensőségesebb alkotói tevékenység, míg a másodikat a globális problémákkal foglalkozó nyilvános művészet jellemzi. (...)

Dan Romániában az 1991 óta a Revista 22 című vezető romániai lapnak készített rajzai és politikai karikatúrái révén vált ismertté; a lapot a Társadalmi Dialógusért Csoport alapította, amelynek ő maga is tagja. Ma nagyszabású rajzinstallációiról ismert világszerte, amelyekben a nevetés lélektanát hasznosítja, miközben helyi, nemzeti és globális témák társadalmi, politikai és kulturális viszonyaira reflektál.

Liát Románia vezető performansz-művészeinek egyikeként tartják számon, szokatlan tárgyairól is ismert. A kilencvenes évek eleje óta egyre inkább olyan konceptuális projektekre összpontosít, mint a Kronológiák, a Mind Maps és a Tudás Múzeuma, amelyek történelmi és intellektuális eseményeket és elgondolásokat térképeznek fel, valamint olyan gyűjteményekre, mint például a Globe Collection, amelyek a tömegkommunikációs eszközökre és a fogyasztásra reflektálnak.

Közel harminc éve Lia és Dan Perjovschi a történelemhez, a nemzethez és az énhez hű művészetet képviselnek. Nagyon eltérő életműveket hoztak létre, LiaDan együttesként pedig megvilágítják egymás munkáinak jelentését, más művészek és a román társadalom nevében működnek együtt, arra törekedve, hogy művészetük által áttetszőbbé tegyék a globális kérdéseket. Esztétikai és politikai töltetű művészetük arra ösztönzi a nézőket, hogy gondolkodjanak, érezzenek és nevessenek, ezek együttese létfontosságú egy olyan politikai és kulturális környezetben, amelyben a szabadság és autonómia kérdései, a tudás szerkezete, valamint a tényleges tapasztalattal való őszinte szembenézés szükségessége egyre nagyobb kihívást jelentenek. Dan és Lia Perjovschi művészete a krízisről szól, a változásról és a személyes szférán túlmutató kitartásról, részvételre sarkallva az emberiséget, a nézőket pedig arra inspirálva, hogy bátran éljenek.

(szemelvények a Dan és Lia Perjovschi Lelkiállapotok című retrospektív kiállításához ─ Nasher Museum, Art Duke University, NC ─ írt rövid bevezető szövegből)

Bővebb információ a www.magma.maybe.ro oldalon.

 perjovschi_01.jpg perjovschi_01.jpg perjovschi_01.jpg
 perjovschi_01.jpg perjovschi_01.jpg perjovschi_01.jpg
 perjovschi_01.jpg perjovschi_01.jpg perjovschi_01.jpg
 perjovschi_01.jpg perjovschi_01.jpg perjovschi_01.jpg
 perjovschi_01.jpg perjovschi_01.jpg perjovschi_01.jpg
 perjovschi_01.jpg perjovschi_01.jpg perjovschi_01.jpg
 perjovschi_01.jpg perjovschi_01.jpg perjovschi_01.jpg

Fotó: Toró Attila

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.