Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

a gyujtemenyA MŰVÉSZET 1 000 051. születésnapjának tiszteletére a MAGMA Kiállítótérben :a gyűjtemény című, csoportos alapkiállításának válogatása látogatható újra 2014. január 17-től február 9-ig, hétfő kivételével, naponta 11-19 óra között.

A Művészet Születésnapja egy olyan nemzetközi ünnep, amelyen a művészek és művészeti szervezetek a kreativitást ünneplik Robert Filliou (1926-1987) emlékére. A Fluxus mozgalomhoz tartozó Filliou 1963-ban kijelentette, hogy szerinte a művészet egymillió évvel ezelőtt született, mégpedig úgy, hogy valaki beleejtett egy száraz szivacsot egy vödör vízbe. Tíz évvel később, 1973-ban javasolta, hogy január 17-én ünnepeljék meg a művészet 1 000 010-ik születésnapját, amely egyben az ő születésnapja is.

A Művészet Születésnapja összefügg Filliou egy másik gondolatával, az „állandó alkotással". Filliou azt hirdette: „zárjátok be az iskolákat és a gyárakat! Hagyjátok, hogy az emberek egyenek süteményt, és űzzenek művészeteket! Következő évben jelöljetek ki két ünnepnapot, aztán három ünnepnapot, aztán négyet, ötöt, hatot, és így tovább mindaddig, amíg minden nap a Művészet Születésnapja lesz. Ezen a ponton már mindenki boldogulni fog az élet művészetével is." (Anna Fritz: A Művészet Születésnapja)

Az állandó alkotás egy olyan kreatív cselekvésmodell, amelyet Filliou 1978-ban így foglalt össze: „bármit teszel, tegyél valami mást, bárhogy vélekedsz, vélekedj másképp."

1965 és 1968 között Filliou egy másik Fluxus-művésszel, George Brecht-el közösen egy apró franciaországi faluban megrendezte „A mosolygó Cedille" név alatt azt a „non-shop"-ot, vagyis „nem-műhelyt"-t, amely aztán az „állandó alkotás" nemzetközi központja lett. Céljuk az volt, hogy felszámolják a szakadékot a művészet és az élet között, és „közös alkotásban egyesítsék a művészeket és a közönséget" /Filliou/. A telepet három évvel később anyagi okok miatt fel kellett számolni, és ekkor megszületett az Állandó Hálózat ötlete, hogy Cedille eszméit - az akkor még postai - kommunikáció útján elterjessze az egész világon a művészek és a gyakorlók között. Filliou később ezt így magyarázta: „ a művésznek rá kell ébrednie (…) hogy ő egy kiterjedt hálózat része, a La Fete Permanente, az Állandó Hálózaté, amely körülötte zajlik folyamatosan, a világ minden pontján". /Filliou/.

Filliou 1987-ben halt meg, és azóta minden évben egyre többen csatlakoznak az Állandó Hálózathoz, hogy megünnepeljék a Művészet Születésnapját a Fluxus és az állandó alkotás szellemisége szerint, amelynek „alapja az öröm, a humor, az elfogulatlanság, jóindulat és részvétel

forrás: http://boojkott.multiply.com/journal/item/41

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.