Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

osono marokko 04Részlet az társulat naplójából

(...) „ A helyi L'Espace Theatral du Kenitra színházi társulat két idősebb férfitagja is közelebb jön. Ízletes halvacsoránk közben megtudjuk tőlük a legfontosabbakat. Jedouani Rachid és jó barátja, Sassi Youseff 45 év körüliek, együtt végezték el a Színházművészeti Akadémiát, majd alapították a kenitrai fiatal társulatot. Egyfajta közösségi vállalás ez, ahol a színház összekovácsoló erőként működik, és tanulási területként. Ők világosítanak fel, hogy Marokkóban nincs múltja a színháznak, a francia kultúrából megörkölt vaudeville és a könnyebb szórakoztató, népszerű műfajok jellemzőek a ma színházára. Az akadémiai stílus, ami nekik a klasszikus színházat jelenti, nem mindenki számára elérhető. Youssef- ék sokat tanulmányozták a keleti színházat, a modern európai teatrilógiai reformereket, mint Brook, Kantor, Grotowski. Kérdésünkre, hogy a törzsi életnek vannak-e dramatikus gyökerei, elmondják, hogy létezik az olasz commedia dell'arte -hoz hasonló színházi játékmód, ami egyfajta utcaszínház, és ennek népi eredeti van."

Május 17-én, Kenitraban, a Francia Intézetben játszott előadásunk után Magyarország Marokkói nagykövetével, Perényi János úrral, és az intézmény vezetőjével is beszélgettünk

Perényi János, Magyarország Marokkó-i nagykövete

„ Nagy hatással volt rám az előadásuk. Én nagyon szeretek színházba járni, de itt Marokkóban kevés alkalmam van rá, nagyon örülük, hogy itt lehettem, és köszönöm szépen. A közönség, a fiatalok reakcióján lehett érezni, hogy étérezték az előadást. Engem is magával ragadt, az összhangja, a kompoziciója, a használt eszközök végtelen egyszerűsége és mégis kifejező ereje, és nem utolsó sorban, hogy minden színész fiatal. Azt hiszem, az előadásról senki nem távozik nyomtalanul. (...)

Marokkóban is talákozni hasonló élethelyzetekkel, mint amit az előadás problematikája fölvet. Szembetűnő, hogy ebben az országban is sokan vannak, akik egyetem után nem találnak munkát maguknak. Ötmillió marokkói él külföldön, talán hárommillióan Franciaországban és Spanyolországban, és Olaszországba is sokan elmentek.

A Marokkóban élő magyarok száma alacsony, körülbelül 40-50 magyar él az országban. Én három éves küldetésem ideje alatt, az egyszerűsített honosítási eljárás kapcsán a követségen hat eskütétel zajlott, és érdekes módon a kérelmezők mindegyike erdélyi volt. Ez is azt mutatja, hogy milyen sokan hagyják el Romániát."

Christian Blaise, a Kenitra-i Francia Intézet igazgatója

„Mély benyomást tett rám az erőteljes kifejezéseket használó, intelligensen megrendezett, professzionális előadás. Ismerősek a bemutatott témák, itt Marokkóban is sok hasonló jellegű probléma van, akár a nők elleni erőszak is közéjük tartozik. Franciaországot is egyre több francia hagyja el, nemcsak Romániát vagy Marokkót. Ha a fiatalok ilyen sötét képet festenek Romániáról, akkor ez egy döntő változást jelenthetne. Szerintem, ez nagyon komoly problémákat vet fel Európa jövőjével kapcsolatosan. Én, annak idején lelkesedtem Európa egyesüléséért, azért, hogy béke legyen a földrészen, de láto mekkora gondok vannak a térségben. A mi generációnk talán egy kicsit elrontotta Európát, azt az Európát, aminek a felépítéséért korábban a szüleink nemzedéke sokat tett, úgy gondolom, nagy szükség van ma a fiatalokra, most újra rajtuk van a sor."

Rövid beszélgetés Lahbib El Asfar úrral, Marokkó Kulturális Minsztériumának Safi régióbeli képvselőjével

Regionális kulturális felügyelőségünk már második alkalommal szervez színházi találkozót a Jossour Színházi Szövetséggel közösen, „Safi, a színház és a művészetek városa" mottóval. A Jossuor amatőr egyesület, különböző kulturális részlegek együttműködésében vállal szerepet. Szeretnénk, ha ez a fesztivál hozzájárulna a régió kulturális és művészi értékeinek fejlesztéséhez. A szervezet regionális könyvvásárt, népzenés találkozót, és több fesztivált is lebonyolít, ezekkel gondoskodik a régió kulturális életéről, és bővebb rálátása van a színházra is. Tudni kell, hogy jelen pillanatban Marokkóban, több területen is fejlődés történik, a kultúra pedig azért bír fontossággal, mert általa a különböző kulturális háttérrel rendelkező csoportok is könnyebben meg tudjuk érteni egymást. A május 13- 18. közt megrendezett színház találkozóval a marokkói nemzeti színház napját is megünnepeljük, és tiszteletünket fejezzük ki II. Hasszan, volt királyunk előtt is, aki nagy támogatója volt a maga idejében a kultúrának. (Osonó közlemény, 2014. május 22.)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.