Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

ezer szekely leany p3Ezer Székely Leány Napja - 2014. július 5. Csíksomlyó

Háromszékről 345 székely leány vesz részt a találkozón Zaboláról, Csernátonból, Gelencéről Pákéból, Barátosról, Bibarcfalváról, Mikóújfaluból, Sepsibükszádról, Erdőfüléből, Bardócról, Olasztelekről, Barót, Vargyas és Székelyszáldobosról. A szervezett utazást a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa biztosítja.

A rendezvényről röviden:

Találkozni, vigadni, hitben megerősödni gyűlnek össze idén is Székelyföld leányai és legényei július 5-én, szombaton az Ezer Székely Leány Napján. A csíksomlyói Nyerget ezen a napon újra a felcsendülő népzene, a táncos lábak dobbantása, ritmusra forgó szoknyák suhogása és csendben elmondott imák töltik be.

Július első szombatján egész napos, színes program várja mindazokat, akik fontosnak tartják a székely néphagyomány ápolását és az ünnep közösségformáló erejének megélését.

Reggel 8.30 és 9.00 óra között a város bejáratainál gyülekeznek a környező településekről érkező, székely ruhába öltözött hagyományőrző csoportok, majd Csíkszereda központjába vonultak. A Szabadság téren 9.30-tól rövid ízelítő következik a közös táncból, majd indul a fogatos, lovas, gyalogos seregszemle a csíksomlyói kegytemplomhoz, ahol 11.00 órától kezdődik az ünnepi szentmise. A Kis- és Nagysomlyó közötti Nyeregben, a Hármashalom-oltárszínpadon 13.00 órától hangoznak el a megnyitó- és köszöntőbeszédek, majd a hagyományőrző néptánccsoportok előadásait láthatjuk. A színpadi programban a 27 néptáncegyüttes produkciói közé iktatva 15.00 órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes A sóvidéki kalapács című előadása, majd a közös játék és tánc, illetve a közös fotó elkészítése lesz terítéken. 17.00 órától újra a hagyományőrző néptánccsoportoké a szerep, előadásaikat csak a népviseletmustra-kiértékelés és a legnépesebb település díjazása szakítja félbe. De természetesen nem maradt el a kézműves vásár és mesterség-bemutató sem.

A megújulás szándékát követve, újabb elemmel gazdagodik az Ezer Székely Leány Napja. A rendezvény ideje alatt az érdeklődők ugyanis népviseletvarró-, hímző foglalkozásokba, népzeneoktatásba, a legkisebbek pedig különböző gyermekfoglalkozásokba kapcsolódhatnak be. Így minden adott ahhoz, hogy egész napos programként iktassák be naptárukba július első szombatját a székely családok.

 

Kapcsolódó cikk:
Ezer Székely Leány Napja 2013

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.