Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

csehtiborplakat2014. július 19-én, szombaton 17 órától a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban mutatják be Cseh Tibor Csernátontól a Reménység taváig. Válogatott írások című könyvét. A kötetet Cseke Péter irodalomtörténész és Ludányi András politológus professzor, a könyv szerkesztője ismerteti. A könyvbemutatóval egy időben felavatják a Cseh Tibor emlékkönyvtárat.


Cseh Tibor Alsócsernátonban született 1925. február 27-én. Hatéves korában dr. vitéz Cseh Endre gyámsága alá került Budapestre, mivel annak nem voltak gyermekei. Magyar állampolgárságot, útlevelet kapott, így haza tudott látogatni szüleihez. A József Nádor műszaki egyetem vegyészmérnöki szakán végzett 1948-ban. Az egyetem utolsó évében dr. Bay Zoltán atomfizikus tanársegédje volt. Ugyanez év októberében, amikor hírt kapott, hogy diákmozgalmi működése miatt az ÁVO körözi, Ausztriába menekült egy Ady-kötettel a hóna alatt és egy tábla csokoládéval az esőkabátja zsebében. Itt tolmácsként dolgozott az amerikai hadseregnél, és bekapcsolódott a Bánáthy Béla vezette ausztriai cserkészmozgalomba. 1949 júliusában egy kivándorlóhajón Brazíliába érkezett, ahol a Bánáthy üzenetével felkereste Gábor Annát, aki az amerikai cserkészmozgalomban tevékenykedett. 1950-ben feleségül vette. 1951-ben egy brazil ügyvéddel megalapította az Agroquim talajkutató és talajtérképező vállalatot, ahol a tőkéstárs a brazil uralkodócsalád egy fiatal tagja volt. Később egy műanyaggyárba került, és elkezdődött vándoréletük, New Jersey, Mexikó, Argentína állomáshelyeken dolgozott, közben már két gyerekkel is gyarapodott a család. 1968-ban vették meg New Jerseyben a házukat, ahol megállapodtak. Szülőföldjét soha nem feledte. Egész életét annak szentelte, hogy az emigrációban élők és azok leszármazottai megőrizzék anyanyelvüket: megszervezte a cserkészmozgalmat, előadásokat tartott, tiltakozott, ha szükségét érezte, szervezett, kiutaztatott a történelmi Magyarország területéről költőket, írókat Amerikába, Argentínába. A cserkészeten belül a regös-munka beindítása volt egyik kedvenc területe. Másik kedvenc területe az irodalom volt. Számos előadást tartott a New York-i Magyar Házban. A szabadegyetem dékánjává választotta. Alapító tagja volt a Magyar Baráti Közösségnek. Évekig szerkesztett az Itt-Ott folyóiratban. 1984-ben ment nyugdíjba és 2004-ben bekövetkezett haláláig életét a közösségi munkának szentelte. Közben átvette a Transsylvánia folyóirat szerkesztését is. Munkája elismeréséül számos díjban, kitüntetésben részesült. Hamvait, végakaratához híven, 2005 óta a csernátoni temető őrzi. Felesége, Cseh Gábor Anna, szintén utolsó kérésének tett eleget akkor, mikor könyvtárának jelentős részét hazaküldte 2013-ban Csernátonba, átadva annak további gondozását a Haszmann Pál Közművelődési Egyesületnek. Ezzel a gesztussal Cseh Tibor végképpen hazatért a szülőfaluba, halálában is segítve annak közösségét, világot járt könyvtára immár mindenki számára hasznosíthatóvá válik.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.