Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

osono marokko4A vasárnapi elő-bemutatót követően, augusztus 18-án, hétfő délután 6 órakor került sor a Fazakas Misi által rendezett című előadás bemutatójára.

A című előadás az Osonóra jellemző színházi kulcsban készült el, az évekkel ezelőtt Thaiföldön bemutatott Carnival című előadás marokkói adaptációjaként, kiegészülve a marokkói fiatalok történeteivel és életérzésével. A jelenlegi projekt, hasonlóan a thaiföldi projektekhez, a két, egymástól távol eső kultúra találkozására, valamint az adott ország legjellemzőbb társadalmi kérdéseire épül. Az előadásban az egyén és a társadalom kapcsolatát, az emberek kizsákmányolását és árucikként való kezelését, a fiatalok lehetőségeit, álmait és jövőképét vizsgálja az arab és osonós színészekből álló csapat. A jelenről beszélve, olyan kérdéseket fogalmaz meg a koprodukció, amelyek nemcsak Marokkóban, hanem Romániában, de akár Európában is aktuálisak.

 osono marokko1  osono marokko1  osono marokko1
 osono marokko1  osono marokko1  osono marokko1


A bemutatót követően, Abdelkhalek Belfquih, a projektnek helyet adó Nour Dijour de Theatre Alapítvány művészeti vezetője egyedinek és sikeresnek könyvelte el az előadást, így az osonós és marokkói színészekből álló csapat a közös munka folytatására, valamint az előadás további játszására kapott felkérést. Az alapítvány koordinálásban, a projekt második szakaszára három hónap múlva kerül sor. November 10. és december 7. között az Osonó tagjai újra visszatérnek Marokkóba, hogy a című előadást minél több városban be lehessen mutatni. A projekt második szakaszának kiemelkedő eseménye egy nemzetközi fesztiválrészvétel lesz. November 18-24. között, a Szahara sivataghoz közeli városban, Tata-n megrendezésre kerülő fesztiválra kapott meghívást a marokkói-osonós koprodukció.

Az Osonó Színházműhely és a marokkói Espace Theatral című előadásában, a két osonós színész - Daragics Bernadette és Mucha Oszkár - mellett, hat arab színész lép fel: Hassan Bara, Mohamed Benail, Mohamed Bara, Ayoub Anabi, Mohssine Dogma valamint Narjiss Amiri. A koprodukció rendezője Fazakas Misi, a technikus és a projekt tolmácsa Bernát Szilárd. A kulturális- szociális projekt főtámogatója a magyarországi Tiszta Formák Alapítvány.

Az Osonó négy tagja július 23-án érkezett az Atlanti óceán partján fekvő városba, Kenitrába és a bemutató után, augusztus 19-én indul haza, Sepsiszentgyörgye.

Részlet a műsorfüzetből: A maszkok és megfelelések átjárják életünket, bárhová is menjünk a világban. Meg akarjuk mutatni magunkat, de a körülöttünk élők nem láthatják arcunkat, újságpapírba burkolózva eltiporjuk egymást: előrenézve, idegesen… közhelyeket szajkózva. Mielőtt tudatunkra ébrednénk, eladnak bennünket, szebb életet ígérve. Időközben végig ott leselkedik körülöttünk egy szikrányi tisztaság, egy darab emberség. Néha hallhatjuk is hangját, de zavar, hogy nem értjük. Megsemmisíteni, elhallgattatni azonban képtelenek vagyunk. És elég egyetlenegyszer megértenünk muzsikáját, hogy elszégyelljünk magunkat.

A társulat által írt marokkói napló ITT olvasható: http://osono.ro/turnek/hu/Marokkoi-projekt-2014.-47/0

Fényképek: http://osono.ro/fotoalbum/hu/93

A közös munkáról készült 6 perces videó-összeállítás ITT tekinthető meg: http://osono.ro/video/hu/Muhelyfoglalkozasok-Marokkoban-2014-278/OSSZES-15

(Osonó közlemény, 2014. augusztus 19.)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.