Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

LOGO 2014A Mesélő Háromszék című rendezvénysorozatra a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület közös szervezésében kerül sor 2014. szeptember 30. és október 8. között, Kovászna megye több településén.

A rendezvénysorozat hosszú távú célja a Kovászna megyei felnövekvő nemzedék identitástudatának erősítse, rövid távú célként pedig népmesei örökségünk előtérbe helyezését, megismertetését, használatát és továbbadását tűztük ki. Népmeséink olyan letisztult tudás, bölcsesség őrzői, amelyek példázataikkal helyt állni, megmaradni, megerősödni és életünk bonyolult útvesztőiben problémák fölé emelkedni ösztönöznek.

 

 

mesekunyhofotosA 9 napos rendezvénysorozatot 2014. szeptember 30-án, a magyar népmese napján, Benedek Elek, „a nép mesemondó fia” és Kovászna megye nagy szülöttje előtt tisztelegve indítjuk útjának. A rendvény első napján Benedek Elek szülőfalujából, Kisbaconból  indul el a MESEMÉCSES és szeretnénk ha otthonra lelne a megye minél több közösségében.

A népmesei örökségünk lángját ne hagyjuk kialudni, ezért a rendezvény időtartama alatt valahányszor népmesét olvasunk gyújtsuk meg a MESEMÉCSEST. 
Azok a közösségek, akik csatlakozni szeretnének a MESEMÉCSES programhoz, nem kell mást tenniük, csak bejelentkezni és felvállalni azt, hogy a rendezvény időtartama alatt a kijelölt meséknek időt és teret teremtenek és felolvassák, eljátszódják a közösség gyermekeinek/vel. Cserében a szervezőktől kapnak egy MESEMÉCSEST (egy az alkalomra tervezett gyertyatartót), amely a rendezvénysorozat arculati elemeinek egyike, ezt kell használniuk minden alkalommal, amikor valamelyik népmesét olvassák.

Mesemécses, minden napra három népmese! – Benedek Elek gyűjtéséből
Szeptember 30.  – kedd: Az égig érő fa, A csillagszemű juhász, A rózsát nevető királykisasszony.
Október 1. – szerda: Apám lakodalma, A kolozsvári bíró, A só.
Október 2. – csütörtök: A vitéz szőcs, A rest legényről, Az okos leány
Október 3. – péntek: Az ember a legerősebb, Fehérlófia, Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi
Október 4. – szombat: Szép Cerceruska, A kutya, a macska és az egér, Ludas Matyi
Október 5. – vasárnap: A csúnya királyfi és a szép királykisasszony, Az aranyszőrű bárány, Előbb a tánc, utána a lakoma
Október 6. – hétfő: Bolond Mihók, A csodaszarvas, Világszép nádszálkiasszony
Október 7. – kedd: A tejkút, Tündér Erzsébet, A szegény ember szőlője
Október 8. – szerda: A táltos kecske, Az aranyhajú királyfiak, Isten áldása

A MESEMÉCSES használatáról kérjük osszák meg velünk fényképes beszámolóikat, ezt digitális formátumban tudják eljuttatni a e-mailcímre. 

A MESÉLŐ HÁROMSZÉK rendezvénysorozat egy másik kiemelt eseménye az óvodásoknak szervezett HÁROMSZÉKI MESEMONDÓK TALÁLKOZÓJA, amelyet 2014. október 1-én (szerdán), 11 órától a fotosmartonosi Művelődési Ház MESEKUNYHÓJÁBAN tartanak. Az esemény szervezői a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Cimborák Bábszínház és a fotosmartonosi Óvoda.
Olyan gyermekek jelentkezését várjuk, akik a népmesék igen jó ismerői, közösségüknek, családjuknak szívesen mesélnek és tehetségüket a találkozón is meg szeretnék mutatni.
Részvételi szándékukat kérjük legkésőbb szeptember 23-ig jelezzék a 0722-671407-es (Incze Mária) vagy a 0757-047717-es (Péter Orsolya) telefonszámokon vagy a címre küldött e-mailben.

mesekunyhonagyajtaA MESÉLŐ HÁROMSZÉK rendezvénysorozat egyik kiemelt eseménye a kisiskolásoknak (I-IV. osztályos) szervezett HÁROMSZÉKI MESEMONDÓK TALÁLKOZÓJA, amelyet 2014. október 3-án (pénteken), 11 órától a nagyajtai Református Egyház által működtetett MESEKUNYHÓBA tartanak.
Az esemény szervezői a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Cimborák Bábszínház és a Nagyajtai Református Egyházközség.
Olyan gyermekek jelentkezését várjuk, akik a népmesék igen jó ismerői, közösségüknek, családjuknak szívesen mesélnek és tehetségüket a találkozón is meg szeretnék mutatni.
Részvételi szándékukat kérjük legkésőbb szeptember 23-ig jelezzék a 0745-089609-es (Nagy Adél) vagy a 0757-047717-es (Péter Orsolya) telefonszámokon vagy a címre küldött e-mailben.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.