Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

szntA Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs szeptember 17-én tartott sajtótájékoztatóján, a nyilvánosság előtt írta alá Szilágyi Zsolt államelnök-jelöltségét támogató ívet. Ezt a lépést megindokolva elmondta, hogy augusztus 17-én felhívást tett közé, amelyben azt kérte, hogy "a két magyar jelölt egymást kiegészítve, esetenként egymás érveit megerősítve magyarázza el a kampány során többségi honfitársainknak, hogy Székelyföld területi autonómiája nem sérti sem Románia, sem a székelyföldi románok érdekeit, mi több ez az egész ország lakosságának a javát szolgálja."

Következő napon megjelent a sajtóban Szilágyi Zsolt válasza, amely így szól: "Továbbra is vállaljuk az SZNT autonómiastatútumának képviseletét. A kampány során – ahogy azt korábban is jeleztük – mindent megteszünk az erdélyi magyarság jogos autonómia-igényének megjelenítéséért." Szilágyi Zsolt egyike volt 2003-ban azoknak az országgyűlési képviselőknek, akik a Székely Nemzeti Tanács autonómiastatútumát a román parlament elé terjeztették.

A másik magyar jelölt, Kelemen Hunor eddig nem válaszolt a felhívásra, ellenben akár közvetett válasznak is lehet tekinteni a következőket:

- Több mint 25 évvel a rendszervéltés után ő az első romániai magyar politikus, aki nyilvánosan kijelenti, hogy a román alkotmány nem teszi lehetővé az autonóm Székelyföld törvény általi létrehozását. Teszi ezt akkor, amikor a székelyek jogosan azt várják tőle, hogy előmozdítsa az autonómia ügyét, s ne az autonómia ellenzői számára keressen érveket.

- Ahelyett, hogy Székelyföld autonómiájának a szükséges és hasznos voltát magyarázná a román közvéleménynek, Victor Ponta kampányát segíti, azét a román politikusét:

- aki miniszterelnöki karrierjét a marosvásárhelyi magyar orvosképzés elleni támadásának köszönheti, s akinek döntő szerepe van abban, hogy a törvény előírása ellenére a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti  Egyetemen máig sem jött létre a magyar tagozat;

- akinek a kormányzása alatt megromlott a viszony Magyarország és Románia között, s akinek a kormánya elutasítja a marosvásárhelyi magyar konzulátus megnyitását, jóllehet ezt  a marosvásárhelyi magyar közösség igényli, annak érdekében, hogy jobb és szorosabb kapcsolatot tudjon tartani az anyaországgal, úgy ahogyan ez a román-magyar alapszerződésben áll;

-  aki kijelentette nem lesz magyar többségű közigazgatási régió Romániában, holott mi székelyek többséget alkotunk a szülőföldünkön, Székelyföldön.

-   aki mind a Székely Nemzeti Tanács, mind az RMDSZ európai polgári kezdeményezésével szemben beavatkozott a luxemburgi bíróság előtt zajló perekbe, és ez  utóbbival kapcsolatban Kelemen Hunor ugyan kijelentette, nem lehet alperes és felperes ugyanabban az ügyben, ezért lemond a kormányban betöltött tisztségeiről, de mindebből a gyakorlatban semmi nem lett, máig is művelődési miniszter és miniszterelnök-helyettes.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke kijelentette,  ilyen körülmények között az egyetlen helyes lépés, Szilágyi Zsolt jelöltségének a támogatása lehet.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata
Sepsiszentgyörgy, 2014. szeptember 19.

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.