Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Sakaly sandor plakatElőadó: dr. SZAKÁLY SÁNDOR történész, főigazgató (Veritas Történetkutató Intézet, Budapest)

Az előadások helyszínei és időpontjai:
2014. október 1., szerda, 18 óra - Sepsiszentgyörgy, Székely Nemzeti Múzeum, Bartók terem
2014. október 2., csütörtök, 18 óra - Székelyudvarhely, Művelődési Ház
2014. október 3., péntek, 17 óra  - Csíkszereda, Kájoni János Megyei Könyvtár

Délelőttönként (nem nyilvános) előadásokra kerül sor a középiskolai diákok számára a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképzőben, valamint a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban.

Talán nincs aktuálisabb előadás ennél ebben az évben, amelyben az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékeznek világszerte.
Melyek voltak a Nagy Háború kitörésének előzményei és okai? Kitörésében milyen szerepet játszott a szarajevói merénylet? Felkészült volt-e Magyarország egy ilyen erőpróbára?
Akarta-e az ország, akarta-e Tisza István miniszterelnök, hogy belépjünk a háborúba? Hogyan élte meg a világháború megpróbáltatásait e kényszerpályára állított ország hadserege és hátországa?
Melyek voltak a Nagy Háborút lezáró különböző jelzőjű forradalmak okai? Elejét lehetett volna-e venni az ország szétdarabolásának? Milyen szerepet játszott a Székely Hadosztály a háború végső hónapjaiban? Szükségszerű volt-e Trianon?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről hallgathatják meg az érdeklődők a kiváló történész, dr. Szakály Sándor véleményét, ha ellátogatnak a fenti előadásokra.

A rendezvény fő szervezője és támogatója: a Balassi Intézet – Magyarország sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja
Szervezőpartnerek: Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy, Művelődési Ház, Székelyudvarhely, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.