Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

plakat SZ Napok 2014 vegleges2014. október 9-19. között Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ partnerségben a Hargita és marosszéki önkormányzatokkal, kulturális intézményei közreműködésével, továbbá civilszervezetekkel közösen szervezi meg az V. Székelyföld Napokat.

Háromszék számos értékközpontú programmal színesíti a rendezvényt, amelyeknek továbbra is célja a közös székelyföldi identitástudat erősítése, a székely megyék, illetve az ott élők közötti értékcsere. Az érdeklődők számos kulturális és szabadidős programból, koncertek, tájházak napja, vásárok, irodalmi és dokumentumfilm estek közül válogathatnak.Az alábbiakban néhány, Kovászna megyére vonatkozó programpont részletes leírását közöljük.

Élő népi mesterségek bemutatója – 2014. október 14.
A máréfalvi tájház háromszéki gyermekeket fogad vendégül, akiknek elsősorban a térségre jellemző népi mesterségeket mutatják be, majd egy faluséta keretében a festett székely kapukkal is megismerkednek. A kölcsönös csere alapelvén a Hargita megyei gyermekek a csernátoni Haszmann Pál Tájmúzeumba látogatnak, ahol megtekinthetik a benti és kinti tárlatokat és kipróbálhatják a régióra jellemző népi mesterségeket. Az események szervezői a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, partnerségben a Haszmann Pál Tájmúzeummal és a Máréfalvi Tájházzal.

Hagyatékok, a Bekecs Néptáncegyüttes előadása (a Felszállott a páva döntősei) - 2014. október 11.
A Székelyföld Napok előző évekbeni kiadásai során mindig háromszéki produkciók látogattak Maros megyébe. Idén fordul a kocka, hiszen a kézdiszentléleki közönség október 11-én, szombaton színvonalas néptáncos produkcióra számíthat, ugyanis a Fölszállott a páva elnevezésű vetélkedő Maros megyei döntősei érkeznek vendégségbe. A szervezők reményei szerint a nyárádszeredai Bekecs együttes nemcsak fellép a kézdiszentléleki Petőfi Sándor Művelődési Házban, de partnerre is talál a kézdiszentléleki Perkő Táncegyüttesben.

Őseink viseletben – lövétei népviseletbemutató Felsőrákoson – 2014. október 10.
Felsőrákos az az erdővidéki település, ahol a leginkább őrzik még a hagyományos népi viseletet. A Lövétei Asszonykórus közreműködésével történő archív fotókiállítás és viseletbemutató célja, hogy a hasonló gondolkodású kisközösségek egymásra találjanak, megerősítést kapjanak a munkájuk fontosságában, de azt is reméljük, hogy a jó példa több településre is átterjed majd.

Élő hagyomány a szüreti mulatság Gidófalva községben
(Termésszüret Fotosmartonoson, október 10.)
Egy évtizedes távlatra mereng vissza az ember mikor szüreti mulatságról beszél, hiszen Étfalva-Zoltán kisdiákjai a 2000-es évek elején hagyományteremtő szándékkal indították el az őszi időszak kiemelkedő közösségi rendezvényét. Gyerekcipőből lassan az érett ifjúvá nőtte ki magát a rendezvény és az idén negyedik alkalommal kerül sor a községszintű rendezvényre, amelynek különlegessége, hogy a község települései évente felváltva vállalják a házigazda szerepet. Mint jogos tulajdonos 2011-ben Étfalva volt az első házigazda, majd Gidófalva, Angyalos után ebben az évben Fotosmartonos készül a rendezvény fogadására. A rendezvény során megtapasztalhatóak a szüreti szokásrend különböző sajátos mozzanatai: a köszöntő, a behívó, a néptánc a falvak különböző stációinál, a terméskosarak bemutatása és az elmaradhatatlan szőlőpréselés, majd az azt követő bál. Mindezek mulaszthatatlan, rigmusba szedett szöveggel felvezetve. A települések lakói is aktívan bekapcsolódnak, díszített kapukkal varázsolva ünnepélyessé a falvak arculatát.

Vidékiek városon– 2014. október 10. és 15.
A Kovászna Megyei Művelődési Központ kezdeményezésére városi, illetve vidéki környezetben élő diákok fedezhetik fel egymás kulturális „házatáját”.
Vidékünk sajátos városi és falusi kulturális értékekkel rendelkezik, de gyermekeinknek nem minden esetben adódik lehetőségük, hogy megismerjék ezen értékek forrását, hogyanját, mikéntjét, miértjét. A szervezők ezért két programponttal szeretnék megvalósítani a kulturális értékek megismertetését, népszerűsítését.
Olyan vidéki gyermekeket visznek el Sepsiszentgyörgyre, akik soha vagy csak ritkán láttak bábszínházi előadást saját, színházi környezetében, vagy látogattak múzeumot.

A kenyér útja Kisbaconban! – 2014. október 14 és 17.
A székely nép büszke hagyományos termékeire, ezek közül is a pityókás házikenyérre. Ennek az elkészítési folyamatát szeretnék megmutatni azon városi gyermekeknek, akiknek nincs lehetőségük a hagyományos kenyérsütés folyamatát megtapasztalni. Ezt a vízimalomtól, a liszt őrlési fázisától kiindulva a kenyérsütésig szeretnék bemutatni, természetesen számos kulturális, helyspecifikus programmal megtűzdelve. Helyszín: a kisbaconi tájház. Partner: a kisbaconi Bodvaj Egyesület.

A házi laska útja Csernátonban – 2014. október 13.
Hagyományos termékeink közé tartozik a házilaska is, amelyet valamikor dédnagyanyáink, nagymamáink még otthon készítettek. Ennek a folyamatát mutatják be a csernátoni Haszmann Pál Tájmúzeumban azon városi gyermekeknek, akik nem ismerik a hagyományos házi laskakészítést.

Marosvásárhelyen adják át a Székelyföldi Orbán Balázs-díjat – 2014. október 13.
Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa 2011-ben közösen hozta létre a Székelyföldi Orbán Balázs-díjat, amely azoknak a személyeknek adományozható, akik sokat tesznek a közös székelyföldi ügyekért, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek az egységes Székelyföld-kép kialakításában, a térség sajátos hagyományaira alapozott modernizációjában. A közös történelmi múlt és kultúra révén összetartozó három megye a régió egyik legjelentősebb kitüntetésének szánja az Orbán Balázsról elnevezett díjat a térség érdekében folytatott kimagasló tevékenységért.
Az idei Orbán Balázs-díjat olyan személyeknek ítélik, akik bebizonyították, hogy munka és család területén lehet sikeresnek lenni, ugyanakkor lehet közösségi feladatokat vállalni, társadalmunk jövőjének építésén, értékeink megőrzésén, hagyományaink ápolásán dolgozni.
A Székelyföldi Orbán Balázs-díj kör alakú, 70 mm átmérőjű, 4,5 mm vastagságú, kétoldalas ezüstből készült vert érme, amelyet emléklap és pénzjutalom kíséretében adományoznak a megyei önkormányzatok vezetői egy külön, erre az alkalomra szervezett ünnepségen a Székelyföld Napok keretében.
Helyszín: Marosvásárhelyi Kultúrpalota

Székely jelképek pecséten, címerben – 2014. október 16.
Az V. Székelyföld Napok keretében kerül sor a Székely jelképek pecséten, címerben című rendezvényre 2014. október 16-án, csütörtökön, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban 18.00 órától, ahol Mihály János történész a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport tagjainak eddig megjelent szimbólumtörténeti kiadványait és a munkacsoport tevékenységét ismerteti. Dr. Szekeres Attila István heraldikus pedig a székely szimbólumokról tart vetít előadást ebből az alkalomból. A rendezvényszervező a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport, a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont, Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Bod Péter Megyei Könyvtár.

Tudományos értekezlet Gábor Áron születésének 200. évfordulója alkalmábó – 2014. októbert 18.
Tudományos értekezlet és az Ágyúba öntött harangok emlékkötet bemutatójára kerül sor a Gábor Áron Emlékév alkalmából október 18-án, szombaton 10 órától Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. Az ülésszakot Háromszék vármegye kopjafáinak avatója követi az eresztevényi Gábor Áron-síremléknél.
Meghívott előadók: dr. Egyed Ákos történész, akadémikus (Kolozsvár), dr. Csikány Tamás hadtörténész (Budapest), Szakács Lajos hadtörténész (Budapest), dr. Prokai Gábor művészettörténész (Budapest), Süli Attila őrnagy, tudományos kutató (Budapest), dr. Kedves Gyula hadtörténész (Budapest, Országgyűlési Múzeum), dr. Tóth Szabolcs Barnabás történész (Sepsiszentgyörgy), drd. Bordi Zsigmond Lóránd régész, történész (Sepsiszentgyörgy), Váry O. Péter újságíró (Sepsiszentgyörgy)
Szervező: Gábor Áron Emlékbizottság, Kovászna Megye Tanácsa

Az V. Székelyföld Napokkal kapcsolatos további információkat és a részletes programot megtalálják a www.szekelyfoldnapok.ro weboldalon.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.