2014. október 24.-én 17.00 órai kezdettel az [arhitectura.6] építészeti szemle alkalmából szabadtéri kiállításmegnyitóra kerül sor Sepsiszentgyörgyön, az Erzsébet Park színház előtti sétányán.
Az [arhitectura.6] építészeti szemle Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Szeben és Vâlcea megyék építészeti alkotásait bemutató vándorkiállítás mely kétévente kerül megrendezésre a Romániai Építészkamara szervezésében, és az utóbbi két év legjobb építészeti munkáit hivatott bemutatni. A beérkezett munkák díjazásában egy öttagú, szakmailag elismert zsűri dönt, négy építész és egy színházi rendező.
A vándorkiállítás összesen 8 város közterén kerül bemutatásra, melyek közül Sepsiszentgyörgy a hetedik stáció. A szabadtéri kiállítás célja felhívni a figyelmet a minőségi építészet közösségformáló és városképformáló erejére.
A szemlére több kategóriában is lehetett nevezni: családi házak, középületek, közterek, épített örökség felújítása-restaurálása, belsőépítészet és díszlettervezés, design, meg nem valósult tervek.
A kiallításmegnyitót követően, 18.00 órától, kötetlen beszélgetésre és Kovászna megyei építészek találkozójára kerül sor a Tamási Áron Színház büféjében. Meghívottak: Johannes Bertleff, Köllő Miklós és Bogos Ernő építészek. A beszélgetés alatt háttérvetítés fut az arhitectura.6-ra be nem küldött Kovászna megyei építészeti alkotásokról.
Október 25.-én 10.00 órától az Engem is érdekel az építészet projekt szervezői a De-a arhitectura támogatásával építészeti és környezetismereti műhelyfoglalkozást tartanak kisiskolások számára a Lábásházban.
Ugyancsak a Lábasházban 12.00 órai kezdettel a Santier în lucru c. dokumentumfilm vetítésére kerül sor. A film a párizsi Román Kulturális Központ (ICR) támogatásával készült, szerzői: Sindy Quéré, Guillaume Lebon, Bénédicte Vaquerel, Játékidő 83 perc.
Szervezők az Országos Építész Kamara Brassó, Kovászna, Hargita, Szeben, Maros és Vâlcea megyei kirendeltsége és a helyi építészek Cora Dumitrescu és Török Áron, a Brassó, Kovászna, Hargita megye Építész Kamara alelnöke
További infók: arhitectura6.ro
Fotó: Toró Attila