Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

szntA Székely Nemzeti Tanács tavaly év végén hívta fel a figyelmet arra, hogy Románia kormánya, megsértve az ország alkotmányát és törvényeit, egy kovásznai szálloda-komplexumot adományozott az ortodox egyháznak. Az akkor kiadott közleményében Izsák Balázs azt javasolta a hátrányos helyzetbe hozott magyar egyházaknak (illetve azok kovásznai híveinek), hogy indítsanak pert a kormány ellen. A megszólítottak - Sepsiszéki Székely Tanácsa elnökének aktív közbenjárásával -  annak megfelelően jártak el és közigazgatási bíróságon támadták meg a 114/2013-as Sürgősségi Kormányrendeletet, illetve a Diszkriminációellenes Országos Tanácsnál is panaszt tettek.

Ez utóbbi testület elnökének a tájékoztatása szerint helyt adtak a panasznak és megállapították, hogy a kormányrendelet diszkriminatív. A hír önmagában örvendetes, ellenben fontos megjegyezni azt, hogy a Diszkriminációellenes Tanács döntése felemás, amennyiben Asztalos Csaba azt nyilatkozta, hogy csak álláspontot fogalmaztak meg, ami jogi szempontból nem kötelező érvényű. A közvéleménynek tudnia kell, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében a Tanács az elébe terjesztett megkeresések ügyében határozatot hoz, ami kötelező érvényű, ha az érintettek nem támadják meg bíróságon. Ez utóbbi esetben azonban a bíróság fog kötelező érvényű ítéletet hozni, tehát nem fordulhat elő olyan eset, hogy bárki a saját kénye-kedve szerint tartson be, avagy hagyjon figyelmen kívül egy diszkriminációs ügyben született határozatot vagy ítéletet. A diszkrimináció tilalmát igen szigorúan kezeli az Európai Unió, nem véletlen, hogy kötelező érvényű direktíva tárgyát képezi, amit minden ország be kellett illesszen a saját jogrendjébe. Véleményünk szerint a Diszkriminációellenes Országos Tanácsnak fel kell hagynia a homályos, félreérthető megfogalmazások gyakorlatával, és a vonatkozó jogszabállyal összhangban határozatban kell kimondania, hogy a 114/2013-as Sürgősségi Kormányrendelet diszkriminatív, ezért a kormány köteles azt visszavonni.

Sepsiszentgyörgy, 2014. november 7.
A Székely Nemzeti Tanács sajtószolgálata

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.