Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Pallos1 800px2012. március 7-16. / Gyárfás Jenő Képtár

2012. március 17-én a németországban élő Pallos Schönauer Jutta festőnő, adományozott munkáiból nyilik  kiállítás a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban.

 

Gazdag képzőművészeti adomány a Képtárnak

Pallos2 800pxJelentős műtárgyadománnyal gazdagodott nemrégiben a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtára, Bagoly Miklós, a Kovászna megyei vállalkozók szövetségének elnökének közvetítésével és támogatásával. Az erdélyi származású, a németországi Stuttgartban élő Pallos Schönauer Jutta festőnő 20 alkotását, festményeket és grafikákat adományozott a székelyföldi muzeális gyűjteménynek. A művésznő Szászrégenben született 1925-ben. A kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben (1948-49), illetve a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán (1950-54) Miklóssy Gábor és Zsögödi Nagy Imre tanítványaként szerzett oklevelet. Számos illusztrációja jelent meg az Utunk című hetilapban. A transzilvanizmus szellemének értékmentő folyamatából vette ki részét mint képzőművész, sajátos kifejező erővel örökítve meg Erdély néprajzilag gazdag településeit és ezek lakóit. Vonzotta a falu hagyományokba rendeződő világa, a jellegzetes népszokások játékossága, de a történelmi erdélyi városok műemléki környezeteit is érzékeny kifejező erővel mutatta be. A festőnő 1986-ban a németországi Karlsruhéban telepedett le, ahol 1990-ben gyűjteményes kiállítása nyílt.

A sepsiszentgyörgyi Képtárnak adományozott művek többsége az erdélyi magyarság életköréhez kapcsolódik, a Kolozsvár környéki, valamint székelyföldi emberi sorsokat, faluképeket, a balladák misztikus világát interpretálják. A húsz műalkotás Pallos Sch. Jutta mindegy negyvenéves munkáságába enged betekintést. A Képtárban március 7–16. között lesz kiállítva a gazdag szellemi értéket hordozó adomány, melyet ezúttal is megköszönünk a művésznőnek.

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.