Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

sznm uvegfestmeny2012. július 24. / Székely Nemzeti Múzeum

A csillagösvényen vágtató Csaba királyfit ábrázolja az a tíz négyzetméter nagyságú üvegfestmény, amelyet július 24-én 12 órai kezdettel avatunk a Székely Nemzeti Múzeum székházában.

A vitrálium tervét 1933-ban gróf Bánffy Miklós alkotta, aki a múzeumot tervező Kós Károlynak barátja és fegyvertársaként a Trianon utáni erdélyi magyarság egyik szellemi vezetője volt.

Az idén 100. évét ünneplő múzeumépület számára születésnapi ajándéknak szánjuk a Csaba királyfi vitráliumot, amelyet Makkai András kolozsvári üvegművész készített. ( Az ő hozzáértését dicséri a főbejárat feletti Kós tervezte mozaik múzeumcímer is, amelyet négy éve avattunk.)

A háromezer euró értékű mű kivitelezési költségeit teljes egészében Magyarország külügyi képviselete támogatta. Az ünnepélyes avatón köszöntőt mond Németh Zsolt külügyi államtitkár és Antal Árpád András Sepsiszentgyőrgy polgármestere.

Ugyanakkor a múzeum Tolerancia termében, egy gróf Bánffy Miklós színes életútját bemutató kiállítás is nyílik, amelyet a rendező budapesti Színháztörténeti Múzeum igazgatója Ács Piroska nyit meg.

A Székely Nemzeti Múzeumban hat éve kezdődött az a program, amely keretében a vázlatrajzokban fennmaradt épületdiszítések kivitelezését tűztük ki célul. E program keretében készült el a kovácsoltvas korlát és lámpa, a múzeumcímer, a díszterem padjai. A Csaba királyfi üvegfestmény mintegy megkoronázza ezt a sorozatot. Úgy idézi meg a székely eredetmítoszt, hogy közben kellemes, templombelsőre emlékeztető fényhatást kölcsönöz a lépcsőháznak.

Idei első évadunk záró eseményére minden érdeklődőt szeretettel várunk! (Közlemény)

 banffy 01 banffy 01 banffy 01
 banffy 01 banffy 01 banffy 01
 banffy 01 banffy 01 banffy 01
 banffy 01 banffy 01 banffy 01
 banffy 01   

 banffy uvegfestmeny 01 banffy uvegfestmeny 01 banffy uvegfestmeny 01
 banffy uvegfestmeny 01 banffy uvegfestmeny 01  

Fotó: Toró Attila

Székely Nemzeti Múzeum: Gróf Bánffy Miklós-emlékkiállítás valamint a főlépcsőházi üvegfestmény avatása

0
0
0
s2smodern

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.