Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

szntA Székely Szabadság Napja szervezőjeként köszönetemet szeretném kifejezni mindazoknak, akik hívásunkra eljöttek vasárnap délután a marosvásárhelyi Postarétre. A résztvevők igen magas száma azt mutatja, hogy a Székely Nép nem csak igényli Székelyföld autonómiáját, de annak is tudatában van, hogy azt nem lehet zárt ajtók mögött folytatott titkos tárgyalásokon kialkudni, hanem az igényt ki kell nyilvánítani és fenn kell tartani. Meg vagyok győződve arról, hogy a Postaréten, majd útban a városközpont felé újra és újra felzúgó, autonómiát követelő kiáltás hallható volt nem csak a környező lakásokban, de a kormányhivatalokban és számos európai kancellárián is. Bízom benne, hogy akik ott voltak a postaréti rendezvényen, azok mind hazaviszik annak legfontosabb üzenetét, s nemzeti ünnepünk alkalmából szerte Székelyföldön minden falu és város zúgni fog az autonómia követelésétől. Bízom benne, hogy nagyon sok helyen fel fogják olvasni a Marosvásárhelyen összegyűlt tüntetők által elfogadott beadványt Románia kormányához, hogy az minél szélesebb körben ismertté váljon és újabb megerősítést nyerjen.

Annak is tudatában voltunk és vagyunk, hogy akárhányan és akármilyen hangosan kiáltunk, attól még nem lesz autonómia. A célt közel tíz éve világosan kitűztük, s habár tudjuk, hogy még sok lépést meg kell tennünk az akkor megkezdett úton, az kétségtelen, hogy vasárnap az átlagosnál nagyobbat léptünk előre. Ebben jelentős szerepe van a világon szétszóródott magyaroknak, székelyeknek, akiknek köszönhetően számos európai és amerikai város lakossága, illetve sok romániai külképviselet szembesült Székelyföld ügyével és a székelyek autonómia igényével.

Befejezésül hadd mondjak köszönetet az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának, azért, mert hivatalos dokumentumban biztosította támogatásáról a Székely Nép törekvéseit. Bízom benne, hogy a parlamenti diplomácia eszközeivel akár közvetítő szerepet is vállalnak a román törvényhozás és a Székely Nemzeti Tanács között, segítenek lebontani a gyanakvásokat és félreértéseket, megértetni, hogy a mi céljaink európaiak, amelyektől senkinek nincsen oka félni.

Izsák Balázs
A Székely Nemzeti Tanács elnöke
Marosvásárhely, 2013. március13.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.