Sepsiszentgyörgy, 2019. jînius 28.

mesetalalkozo-plakat8002013. május 16. / Bod Péter Megyei Könyvtár

A IV. Székelyföld Napok keretében, A mese mindennapjai – Benedek Elektől Lázár Ervinig címmel közönségtalálkozóra és könyvbemutatókkal egybekötött műhelybeszélgetésre kerül sor mese, mesélés, a mindennapok és a tanítás kapcsolatáról 2013. május 16-án, csütörtökön 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében.

Vendégeink: Komáromi Gabriella irodalomtörténész (Budapest), Szávai Ilona, a budapesti Pont Kiadó vezetője, a Fordulópont folyóirat főszerkesztője, Kádár Annamária pszichológus, szakíró, egyetemi tanár (Marosvásárhely), Gombos Péter egyetemi tanár, író, a Magyar Olvasástársaság elnöke (Kaposvár)

A rendezvény két másik helyszíne: Csíkszeredában a Kájoni János Megyei Könyvtár, 2013. május 14-én, kedden 17 órától, illetve Kézdivásárhelyen a Vigadó művelődési ház, 2013. május 15-én, szerdán 13 órától.

Mindegyik helyszínen kedvezményes vásárlásra van lehetőség a Pont Kiadó (www.pontkiado.hu) könyveibol és a Fordulópont folyóiratból. A rendezvények alkalmából Komáromi Gabriella Lázár Ervinről szóló, hiánypótló monográfiáját ajándékozzák a meghívottak erdélyi könyvtáraknak.

A körút főszervezője a Bod Péter Megyei Könyvtár, partnerek: Bod Péter Tanítóképző (Kézdivásárhely), Kájoni János Megyei Könyvtár (Csíkszereda), Kaposvári Egyetem, Magyar Olvasástársaság (HUNRA), PONT Kiadó, Fordulópont folyóirat (Budapest). Támogató: Nemzeti Kulturális Alap (Budapest).

 

Forduljunk a gyermek felé!

(Sajtóközlemény)

Benedek Elek bő évszázada Budapesten a Magyar Parlamentben szólalt fel a gyermekkultúra, a mese védelmében. Utódai, követői egy évszázada hangsúlyozzák a cáfolhatatlan igazságot: csak a gyermekek révén van jövő, a mai gyermekek által létezhet a jövő kultúrája.

A budapesti PONT Kiadó szerzői a Gyermekekről – Gyermekekért – Gyermekeknek program és az idei Székelyföld Napok keretében ismét a mese, a gyermekkultúra fontosságáról beszélnek nyilvános közönségtalálkozókon, amelyekre szeretettel várnak minden érdeklődőt, iskolai és óvodai pedagógusokat, kíváncsi szülőket, nagyszülőket, fiatalokat.

Az előadók Komáromi Gabriella gyermekirodalom-történésznek Lázár Ervinről, a nagy magyar meseíróról írt monográfiáját hozzák ajándékba Erdély 50 könyvtárának. A monográfia szerzőjének előadása újabb titkokra, részletekre derít fényt.

Lázár Ervin A bolond kútásó című meséjét idézi Szávai Ilona vadonatúj könyve, a Boldog kútásók és állványozók – avagy merre, magyar gyermekkultúra? A most megjelent kötet ősbemutatója is e rendezvénysorozat meglepetése lesz. Szávai Ilona könyve (és előadásai a rendezvényeken) egész jövőnket érintő, közérdekű kérdéseket vetnek fel, a magyar gyermekkultúra mai állapotából kiindulva.

Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság elnöke is elhozza új könyvét, amely a fiatalok olvasáskultúrájáért tett törekvéseket mutatja be. A „Dobj el mindent, és olvass" izgalmas megoldások tára! A szerző Vándorok című ifjúsági regényét tavaly egyszerre olvasta ötszáz háromszéki diák – biztosan kíváncsiak lesznek a negyvenedik születésnapját ünneplő, a fiatal olvasókhoz életkorban is közel álló író új könyvére.

És szó lesz a mese pszichológiájáról, hiszen a mesével mindenkinek meghatározó találkozása volt gyermekkorában, tetteink magyarázata is nem egyszer ebben rejtőzik. Kádár Annamária Mesepszichológia című könyve nem véletlenül nyerte el idén az olvasók kitüntető közönségdíját.

A MESE MINDENNAPJAI – BENEDEK ELEKTŐL LÁZÁR ERVINIG című rendezvénysorozat állomásai: Csíkszereda, Kájoni János Megyei Könyvtár, 2013. május 14., kedd, 17 óra; Kézdivásárhely, Vigadó művelődési ház, 2013. május 15., szerda, 13 óra; Sepsiszentgyörgy, Bod Péter Megyei Könyvtár, Gábor Áron terem, 2013. május 16., csütörtök, 18 óra.

0
0
0
s2smodern

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.
További információk Elfogadom Elutasítom