Sepsiszentgyörgy, 2019. jînius 28.

Mattis Janos2013. május 22.

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és az Erdélyi Művészeti Központ (EMüK) szervezésében május 22-én, szerdán 18 órától Mattis János retrospektív kiállítás nyílik a Lábas Házban. A megnyitón jelen lesz a művész fia, Mattis-Teutsch Waldemar, a vendégeket Damokos Csaba, a Romániai Képzőművészek Szövetsége sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke köszönti, a tárlatot Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója nyitja meg és Bartha Zonga muzeológus méltatja.

A grafikus és festő Mattis János (1913–1988), a híres képzőművész dinasztia középső tagja szorosan kötődik Sepsiszentgyörgyhöz, hiszen a második világháború után egészen 1972-ig a Székely Nemzeti Múzeum munkatársa volt. Itt a háborúban szétszóródott képzőművészeti gyűjtemény újjászervezésében vállalt szerepet, és adományainak köszönhető, hogy ma a múzeum birtokában van a világhírű festő és szobrász Mattis-Teutsch János legtöbb munkája. A most bemutatott munkák végigkövetik a Budapesten, Bécsben, Bukarestben tanult, a nagybányai művésztelep harmadik generációjához szorosan kötődő Mattis János művészi fejlődését, az apai befolyástól való elszakadását és egyéni stílusának megtalálását.

 mattis janos 01  mattis janos 01  mattis janos 01
 mattis janos 01  mattis janos 01  mattis janos 01
 mattis janos 01  mattis janos 01  mattis janos 01

Foró: Toró Attila

 
0
0
0
s2smodern

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.
További információk Elfogadom Elutasítom