Sepsiszentgyörgy, 2019. jînius 28.

DSCN08242013. június 1. (közlemény)

Pontosan 2012. június 1-jén, több hónapos tervezés és gondolkodás révén indult útjára a Turulmadár Ifjúsági Iroda keretében, a Berde Mózsa Kör. A nehéz sorsú gyermekek számára létrehozott oktató–nevelő jellegű kör célja: a csonka családokból származó, árva vagy nehéz körülmények között élő gyerekek lelki örökbefogadása, készségeinek fejlesztése családias környezetben.

A játékos nevelés és oktatás eredményes módszernek bizonyult az elmúlt év folyamán. Mostanra egy bensőséges és családias hangulat alakult ki rendszeres találkozóinkon. Itt minden gyermek megtalálja a maga jó szavát, amely mindig elég arra, hogy egy szomorú arcra mosolyt varázsoljon. Ez minden értéknél és földi gazdagságnál többet ér.

A foglalkozásokra járó gyermekek korosztálya 7–13 év közt változik, átlagos résztvevői létszám egy találkozáson 17 fő. A kör keretében a gyermekek viselkedéskultúrával, ünnepkörökkel, szokásokkal, az „erdélyiség" gondolatával, népszokásokkal, mesékkel, történetekkel, társasjátékokkal, történelemmel, műemléktemplomokkal és múzeumokkal ismerkedtek. Az elmúlt egy évben 32 kézműves, lelki, fejlesztői, nevelői foglalkozásra, 3 tanulmányi kirándulásra, egy közös karácsonyi ünneplésre került sor. Ez összesen 102 óra foglalkozást jelent, ehhez társul még az önkéntesek 124 önkéntes munkaórája is.

Köszönjük azoknak a támogatóknak, bíztatóinknak, akik munkánkat segítik, és ezáltal csalnak mosolyt a gyermekek arcára. Ők lesznek a jövő, itt, Háromszéken!

Furus Levente elnök,
Turulmadár ifjúsági Iroda

 DSCN0824  DSCN0824  DSCN0824

Fotók:  Turulmadár Ifjúsági Iroda

Elmélkedések a Berde Mózsa Körről

A Berde Mózsa Kör egy éves születésnapján eszembe jutnak azok a félénk szempárok, akikkel egy éve találkoztunk. Némelyiküknek még a beszéd, az írás, olvasás és rajz is problémát okozott. Eszembe jutnak azok a meglepett gyermek arcok, akik egy almát, egy falat kenyeret is meg tudtak köszönni, és akik úgy jönnek minden pénteken a foglalkozásra, mintha haza jönnének. Mára felszabadultan, őszintén megmutatva önmagukat. Számomra – a kör egyik vezetőjeként- minden alkalommal egyszerre a találkozást, a fejlődést, az összetartozást és egymás felemelését jelenti. Hasonló a hasonlót vonzza, hiszen többnyire a gyerekek fél családból valók. Valaki hiányzik a családi képről.

Sok gyerek akkora terhet, akkora titkot cipel, hogy egymagában nem tud megbirkózni vele. A gyerekek pedig nagyon tudnak segíteni egymáson. Itt a Berde Mózsa Körön, helye van: a hogy vagy kérdésnek, a boldog és szomorú pillanatok kibeszélésének. Itt egy gyerek sem érzi, hogy bárki is lenézné, megvetné őt, ha ki kell mondani, hogy „Apuka elhagyott minket. Ritkán eszünk húst. Lehet, hogy kilakoltatnak minket. Nincs, aki segítsen otthon a feladatokban. Anyuka nagy beteg. Az egyetlen vágyam, hogy egyszer valaki vigyázzon a kistestvéreimre, és én kipihenhessem magam. Az egyetlen vágyam, hogy szeressen az a szülőm, akit még sosem láttam. Anya több éve nem tud időt szakítani, a külföldi munkájában, hogy meglátogasson, anya egyedül nevel minket."

Minden egyes alkalommal, amikor tanítok, én is tanulok, mert a gyerekek megtanítanak újra és újra őszintének lenni. Örvendeni az apró dolgoknak, de leginkább örülni egymásnak, örülni az életünknek. És minden egyes alkalommal erősödik bennem a gondolat, hogy gyermekeinknek, nem Hannah Montanara, Supermanekre van szüksége, hanem egy biztos pontra és eleven, élő szeretetre. Erre éhezik minden gyerek. Ezt adjuk mi a Berde Mózsa Körön, a szellemi cipó mellé egy mustármagnyi szeretetet.

Szabó Adél Júlia

*  * *

2012. június 1-jén indult útjára a Berde Mózsa Kör, melynek fő célja a hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztő tevékenységekbe való bevonása volt. Összegezve egy éves tevékenységünket, bátran kijelenthetem, hogy nem csak a fő célunkat értük el, hanem azt is, hogy a körre járó gyerekek új barátokra és –elmondásuk szerint– egy második családra leltek, ahol nagyon jól érzik magukat és körünkre örömmel járnak.

Ha én is újra gyerek lehetnék, ki nem hagynám ezt a kört, ahol érdekesebbnél érdekesebb kihívások, barátok és olyan emberek várnak rám, akikre barmikor számíthatok, bármilyen kérdéssel fordulhatok hozzájuk.

Mint pedagógus, elégtétellel és sikerélménnyel tölt el, ha az elmúlt évre gondolok. A kezdetek kezdetén bátortalan, félénk gyerekekkel ismerkedhettünk meg, akik azonban kíváncsiak és éhesek voltak az újra. Az elmúlt év alatt a sok fejlesztő tevékenység, a sok játék, a sok beszélgetés, olvasás, kirándulás meghozta gyümölcsét. Nem csak bölcsebbek, nyíltabbak lettek, hanem bátrabbakká, önállóbbakká és meggondoltabbakká váltak. Csodálatos érzéssel tölt el a gyerekek ragaszkodása, öröme és szeretete. Ennél fantasztikusabb érzést nem is kívánhatna egy pedagógus sem a munkájáért cserébe.

A jó hangulatot érezve, az eredményeket és a sok mosolygó gyerekarcot látva, új erőkkel töltődve, örömmel állok az új év elébe.

Deregus Ildikó

* * *

Véleményem szerint a mindennapi iskolai oktatás mellett a gyerekeknek szükségük van egy olyan helyre, olyan közösségre, ahol jobban megismerik társaikat, önmagukat és a mai világot, amelyben élnek, ezért is alakult meg a Berde Mózsa Kör. A kör foglalkozásain részt vevő gyerekek minden egyes alkalommal közelebb kerülnek a mindennapi élet ezernyi kihívásához, megoldásokat keresnek problémáikra, es ezek mellett folyamatosan fejlődnek, alkotnak. Ilyenkor látjuk mi, oktatók, hogy a mai rohanó világban sokkal többre van szükségük a gyerekeknek, mint jó iskolai eredményekre.

A Berde Mózsa Körre járó gyerekek kedvelik egymás és az oktatók, besegítő önkéntesek társaságát. Egy kisebb közösséghez tartoznak, ahol nem csak a gyerekek hanem mi, oktatók is folyamatosan tanulunk egymástól, és közben mindvégig élvezzük kreatív munkánkat és annak eredményét.

Ádám Károly

 
0
0
0
s2smodern

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.
További információk Elfogadom Elutasítom