Sepsiszentgyörgy, 2019. jînius 28.

sznt(közlemény)

A Székely Nemzeti Tanács megalakulása óta a párbeszéd és az együttműködés híve, tevékenységét ennek szellemében szervezi. A Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanácsban azt az álláspontot támogattuk, hogy amennyiben az Európai Bizottság több olyan polgári kezdeményezést bejegyez, amelyek a magyar közösség számára előnyösek, akkor mindegyiket támogatni kell. Elkészítettük, és hamarosan benyújtjuk azt a kezdeményezést, amely a nemzeti régiók (köztük Székelyföld) viszonylatában fogalmaz meg elvárásokat az Európai Unió felé, de aktív szerepet fogunk vállalni az RMDSZ, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kisebbségvédelmi kezdeményezésének támogatásában, beleértve az aláírásgyűjtést, illetve a kezdeményezések európai szintű népszerűsítését is.

Ezen elvek alapján folytattunk tárgyalásokat mindkét kisebbségvédelmi kezdeményezés megfogalmazóival, s ennek eredményeképpen született meg az RMDSZ azon döntése, hogy egy tagot jelöl a Székely Nemzeti Tanács által indítandó kezdeményezés polgári bizottságába, Korodi Attila képviselő úr személyében. Bízunk abban, hogy ez a fejlemény megerősíti a közvélemény előtt is, hogy nincs versenyhelyzet, nincs konfrontáció az európai polgári kezdeményezés ügyében a Székely Nemzeti Tanács és a többi kezdeményező között. Fönntartjuk korábbi együttműködési megállapodásunkat az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal és az Erdélyi Magyar Néppárttal is, amelyek szintén fontos szerepet fognak betölteni a közösségi jog mindannyiunk által kívánt alakításában. Itt a helye és ideje annak is, hogy ismételten megköszönjem a Magyar Polgári Pártnak, hogy kezdetektől a kezdeményezésünk támogatója volt, számítunk rá a jövőben is.

A polgári bizottság másik új tagja a Belgiumban működő Emberi Jogok Közép-európai Bizottságának elnöke, Pierre Gillet. Ezt a szervezetet arról ismeri a magyar közvélemény, hogy következetesen kiáll a felvidéki magyar közösség jogainak védelmében, mind a Benes-dekrétumok, mind az állampolgársági törvény ügyében. Mindannyiunk számára nagy megtiszteltetés, hogy Gillet atya elfogadta a felkérésünket, szeretettel és nagy megbecsüléssel üdvözöljük őt is az immár tíztagú bizottságban, amelynek tagjai: Boldoghy Olivér - Szlovákia, Dabis Attila - Magyarország, Roland Dudda - Ausztria, Pierre Gillet - Belgium, Izsák Balázs - Románia, Drs. Frans Jeursen - Hollandia, Korodi Attila - Románia, Miren Martiarena Barkaiztegi - Spanyolország, Anton Public - Svédország, Jordi Xuclà i Costa – Spanyolország.

Izsák Balázs

A Székely Nemzeti Tanács elnöke

Marosvásárhely 2013. június 5.

 

0
0
0
s2smodern

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.
További információk Elfogadom Elutasítom