Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

berecz andras sepsi plakat2015. március 8. / Sepsiszentgyörgy, Unitárius templom

Amikor mindenki azt hitte, hogy a mesét száműzték a gyerekszobákba, akkor betoppant Berecz András. Mesék, mesélés felnőtteknek – visszakanyarodás az évszázados formákhoz, amikor az emberek túlnyomó többsége beszélgetéssel, merengéssel szusszant meg az aznapi munkát követően. Berecz András Kossuth díját ezen békebeli állapot felidézésével érdemelte ki – ő egyszerre mesél történetet és emlékeztet is arra, hogy a kimondott szót érdemes meghallgatni.


berecz andrasBerecz egyszerre mesemondó, egyszerre néprajzkutató, egyszerre énekes – az előadóművész gyűjtőszó talán nem is elég személyére. Lemezeinek anyaga mindig jól érezhetően a népi gyökerekhez nyúl vissza, ám nem csak azokat fogta meg, akik visszavágytak a polgáriasodott  társadalomból abba a világba, amelyet legtöbben csupán a nagyszülők elbeszéléseiből ismernek, hanem azokat is, akik soha nem találkoztak ilyen közeggel.

2015-ös, székelyföldi turnéjának állomásai:

Március 6. Csíkszereda: Csíki Játékszín, kezdés 19:00 óra, jegyek elővételben kedvezményesen a Csíki Játékszín jegypénztáránál.

Március 7. Kézdivásárhely, Vígadó Művelődési Ház, kezdés 19:00 óra

Március 8. Sepsiszentgyörgy: Unitárius templom, kezdés 17:00 óra, jegyek elővételben kedvezményesen a Kulturális Szervezőirodában, a Háromszék és a Székely Hírmondó napilap szerkesztőségében.

Március 9. Székelyudvarhely: Tomcsa Sándor Színház kezdés 19:00 óra.

Március 10. Marosvásárhely: Állami Színház, kezdés 19:00 kezdés 19:00 óra

Jegyinfó: Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön a kedvezményes elővételi jegy ára 20 lej (diák, nyugdíjas 15 lej), helyszínen 5 lejjel drágább, tehát 20 és 25 lej.

Berecz előadóestjeinek varázsa személyéből fakad – a néző joggal érezheti, hogy a mesélő számára az éneklés, a történetek-mesék előadása magától értetődő dolog. Az Angyalfütty címet viselő anyag 2013-ban látott világot, a Kőkertben liliom lemezsorozat harmadik felvonásaként. Az előadó  honlapján, a bereczandras.hu címen megtalálható interjúban, a következőképp beszél a sorozatról: „Ez a Kőkertben liliom három lemezt átfogó cím. Egy népdalból kaptam fel. Ebben a népdalban a víz partján felnőtt liliomszál megunja helyét, új helybe kell tenni: kőkertbe, hátha megfogan „a mi szerencsénkre, a mi örömünkre”. Itt többek közt a leányságról esik szó. Arról, hogy a leánynak ott a helye, kint, a porondos víz martján! Arra sokan járnak. Hadd örvendjen a világ a virágnyílásnak! Ez  a párválasztás mezeje, ahol ifjak méricskélik egymást. Akkor jó és izgalmas, ha forgalmas. Na de egyszer vége szakad a leányságnak, „kőkertbe kell tenni”, férfierővel, szerelemmel kell körbevenni azt a liliomot, védelem alá helyezni. Ez már az asszony ideje. Szabadságnak és kötöttségnek, játéknak és törvénynek is költői képe ez. Korábbi lemezemen a vízparti liliom a 10. századi magyarság volt, akit Szent István király alatt erős kőkerttel kellet megvédeni. Mert épp annak jött el az ideje. Az élet hol ezt követeli, hol azt. Az ember, mikor kővárosokba tömörül, járványokat, petyhüdtséget kap a nyakába, muszáj pusztába szaladjon levegőért, csendért. Aztán megunja ott is, öli a csend, kéne már egy kis emberszag, na akkor megint összeszalad szépen. Szét, össze, szét,
össze! Na, hát ez tisztára forgatós! Az Angyalfütty lemezen a liliom maga Éva, akit a Paradicsom kőkertjébe ültet az Úr, és aki a nagy almafalás után onnan ki kell reppenjen Ádámostul. Mehetnek ég alá, porondos víz martjára, halált kóstolni, munkás, szerelmes, egyszer volt életet játszani.” (A Kiss Eszter által készített interjút eredetileg a Magyar Nemzet közölte.)

A sepsiszentgyörgyi, valamint csíkszeredai előadóestekhez nyereményjáték is társul, illetve a Facebook eseményen folyamatosan jelennek meg új tartalmak:

Facebbok link:
https://www.facebook.com/events/447064662112804/?ref_dashboard_filter=upcoming

További címek, amelyek Berecze Andrással kapcsolatos információkat tartalmaznak:
http://www.lemezei.hu/cd/berecz-andras/berecz-andras-angyalfutty-kokertben-liliom-iii-mesealbum
http://www.bereczandras.hu/customPages/ujdonsagok?subSiteId=1

A rendezvény a 12 év fölötti közönségnek szól.

(A Háromszéki Mikes Keleme Kulturális Egyesület közleménye)

 

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.