Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

HAVASI Arena 2014A 2015-ös a Szent György Napok keretében zajló kulturális hét jegyköteles színházi és zenei programpontai.
2015. április 24-30.

 

 

 


MADRIGÁL KAMARAKÓRUS

Péntek, április 24., 19:30, Krisztus Király-templom

A nemzetközi hírű bukaresti Madrigál kórus Románia egyik legelismertebb kórusa, 1963-ban alapította Marin Constantin. Európai reneszánsz dalokat, klasszikus kórusműveket, kolindákat, de kortárs dalokat is találunk gazdag repertoárjukban. Az öt évtized alatt több mint négyezer koncertet tartottak itthon és Európában, az Egyesült Államokban, Japánban, Törökországban, számos romániai és nemzetközi díjjal ismerték el a kórus rendkívüli eredményeit. 2011 óta Voicu Popescu vezeti a Madrigált.
Az előadás második felében egy száztagú sepsiszentgyörgyi gyerekkórus is csatlakozik a Madrigálhoz, Lőfi Gellért vezetésével

Jegyár: 20 lej

***

HAVASI Arena 2014HAVASI: Munkácsy - Ecset és Zongora, Solo Piano
Szombat, április 25., 19:30, Krisztus Király-templom

Egy évvel nagyszerű zárókoncertje után a Szent György Napokon, visszatér Sepsiszentgyörgyre Havasi Balázs zongoraművész. Ezúttal egy másik oldalát mutatja be, az Ecset és Zongora tételei klasszikus zongoraművek, letisztultak, magával ragadóak, művésziek. Olyan festményeket keltenek életre és öltöztetnek zenei köntösbe, mint a Poros út vagy a Krisztus-trilógia.

Ecset és Zongora

Zenei tisztelgés a magyar festőgéniusz, Munkácsy Mihály előtt, az Ecset és Zongora egy különleges utazás a múltba. Történelem, magyarság, hősök, elhivatottság és szerelem jelenik meg zenében és a világhírű festményeken. Festészet és zene egybeforr, rövid időre gigantikus kiállítóteremmé varázsolva a nézőteret. Olyan festmények kelnek életre és kapnak zenei köntöst, mint a Poros út vagy a Krisztus-trilógia. „Gyerekkoromban édesapám minden hétvégén kiállításokra vitt. Soha nem felejtem el, ahogy álltam a hatalmas Munkácsy-képek előtt, miközben ő történeteket mesélt. Azok a történetek most hangjegyekké lettek. Az Ecset és Zongora számomra egy időtlen utazást jelent” – vallja Havasi.

Munkácsy Mihály, a festőgéniusz egy távoli magyar falucskából indult el a hosszú, poros úton, melynek végén világhírnév, siker és elismerés várta. Az egykori asztalosinasból ünnepelt piktor, korának legnagyobb festőművésze lett. Százötven évvel később egy magyar zongoraművész-zeneszerző, Havasi, megáll a lélegzetelállító festmények előtt, és hatásukra komponálni kezd.

Különleges szólózongora-koncert, amelyen HAVASI úgy játszik, mintha a közönség közvetlenül mellette, a zongora körül ülne. Az Aréna-show legkedveltebb tételei hangzanak el eredeti formájukban, úgy, ahogy a zeneszerző évekkel korábban megálmodta őket. A koncerten ízelítőt kapunk a legújabb, szóló zongorára komponált Etude sorozat tételeiből, miközben az is kiderül, hogy a tömegek szívét rabul ejtő Drum & Piano, Ecset és Zongora és Symphonic tételek eredete ugyanaz: a zeneszerző és zongorája.

Jegyár: 35 lej

***

SAINT GEORGE JAZZ NIGHT (meghívottak: Session Jazz Band, Snaps Vocal-Band, Cserkész Jimmy és Luiza Zan)
Szombat, április 25., 20:00, Energy Club

Session Jazz Band
Sepsiszentgyörgy több neves ill. amatőr zenészéből verbuválódott össze, a hajdani Session Quintet végeredményeként. Eredeti tervként a jazz zenével való ismerkedés, házi muzsikálgatás volt a cél, ami később a közönség kérésére kibővült jazz-estéken való fellépésekre. A zenekar alapításának dátuma 1993 ősze, amikor elkezdődtek a zenekari próbák.

Mint minden zenekarnál, itt is felmerültek gondok és ennek következtében a zenekar tagjainak cserélődése elkerülhetetlen volt. Nemes György és Cserkész Béla kitartásának köszönhetően mindig kerültek kézenfekvő megoldások a zenekar továbbvitele érdekében. Az idők során az eredeti műsorpolitika nem változott, a repertoár a dzsessz-standard alkotásait foglalja magába. 2006-ban Nemes György kilépett a zenekarból, ekkor jött létre a Session Jazz Band, amely leginkább a Szilágyi Nóra énekesnővel való közreműködés révén vált közismerté.

A jelenlegi tagok: Cserkész Béla (klarinét, szaxofon); Szilágyi Zsolt-Herbert (billentyűk); Szilágyi Nóra (ének); Berkeczi Zsolt (basszusgitár); Földes László (dobok)

Snaps Vocal-Band
Fekete, fehér vagy piros köpenyek, fény és árny, gospel és spirituálé, acapella, vagy jazz-zenekar és vonósnégyes kíséretében, templomban, színpadon vagy jazz-kocsmában, s legfőképpen öröm és hír – öröm, hogy ének szólhat, hír, hogy zene nélkül kevesebbek lennénk. Öt énekes és 4 hangszeres a tagja a Cserkész Emese vezette Snaps Vocal-Band együttesnek, akik Erdélyben megteremtették a gospel és spirituálé éneklés hagyományát. A kis létszámú énekegyüttes 2003-ban alakult, azóta színes repertoárja révén Sepsiszentgyörgy egyik közkedvelt együttese. Repertoárja felöleli a spirituálé és gospel, jazz feldolgozások, musical részletek mellett a klasszikus kórusirodalom gyöngyszemeit is. Az énekegyüttes számos hazai neves együttessel (Slang, Zakusca, Session Jazz Band, Tiberius Vonósnégyes, Strike Quartet) és előadóművésszel dolgozott (Váta Loránd - színművész, Luiza Zan - énekesnő, Ioana Hîrţescu - énekesnő), színházi előadásokon működött közre, több hazai és külföldi fesztiválon vett részt (Magyarország, Szlovákia, Olaszország, Ausztria)

Az együttes tagjai: Dombora Anna, Ardeleanu Daniel, Pakot István, Tóth Györbiró Apor, Várhelyi Attila (zongora) és barátai (Biró László, Gergely Tamás, Opra Balázs, Szabó István). Művészeti irányító Cserkész Emese.

Cserkész Jimmy és Luiza Zan
Luiza Zan Románia egyik legelismertebb jazzénekesnője, kilenc éven át operaéneklést tanult, egyetemi évei alatt jött rá arra, hogy a jazz iránti szeretete sokkal erősebb bárminél; a műfaj összes jelentős versenyén részt vett, számos elismerésben részesült. Legjelentősebb díját, a zsűri által legjobbnak ítélt jazz hang díjat a Montreux-i Jazz Hangversenyen vehette át 2003-ban, majd 2004-ben a második díjat.

A Slang zenekar vezetőjéről, Jimmyről pedig talán csak annyit, hogy a világhírű Babos Gyulától tanult gitározni Budapesten. A duó repertoárjában bensőséges, szenvedélyes, vibráló dallamok szerepelnek, olyan klasszikusokat játszanak, mint a „Sunny”, Nat King Cole „Delilah”-ja vagy Jimi Hendrix „Castles made of sand”-je. Muzsikájukkal Luiza és Jimmy egy távoli földre repíti behunyt szemű hallgatóságát, egy tökéletes helyre, ahol az álmok valóra válnak. A Slang zenekart 2004-ben alapította Luiza Zannal és még négy zenésztársával, és még abban az évben megnyerték a brassói Aranyszarvas Fesztivál első díját.

Jegyár: 10/20 lej

***

05 De mi lett 3ANTON PAVLOVICS CSEHOV – KISS CSABA: DE MI LETT A NŐVEL?
A gyergyószenmiklósi Figura Stúdió Színház vendégelőadása

Vasárnap, április 26., 17:00 és 20:00, Tamási Áron Színház

Kiss Csaba drámájának alapját nyolc Csehov-novella képezi, melyek precíz dramaturgiai érzékkel formálva, izgalmas keretbe helyezve válnak egyetlen szöveggé. A groteszk humorral és számtalan komikus helyzettel átszőtt történet műfaja: férfimese. Három vándorszínész elbeszélései fonódnak össze, s adnak hozzá újabb és újabb darabokat egy titokzatos nőalak, Irina Bikulina kirakósjáték szerű arcképéhez. Leányszöktetés és romantikus szerelem, feslettség és sírig tartó hűség: megannyi ellentmondásos szín festi e képzelt nőalak portréját, ám a kérdés – az hogy végül mi is lett a nővel? – mindvégig nyitva marad.

Szereplők:
Jura: Dávid Péter,
Gyabkin: Moşu Norbert-László,
Aljosa: Faragó Zénó

Rendező:
Albu István
Díszlet- és jelmeztervező: György Eszter

Jegyár: 25 lej

***

10 gardenia1Elżbieta Chowaniec: GARDÉNIA
A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház vendégelőadása

Hétfő, április 27., 17:00 és 20:00, Stúdióterem

A darabban négy generáció női képviselői jelennek meg, anyák és lányaik a harmincas évektől napjainkig Közép-Európából, a lengyelországi Krakkóból. A néző a közép-európai történelem egy szeletét, ötven év pokoljárását ismerheti meg.
A Gardénia négy nő drámája, mind a négyen keresik a boldogságot, miközben végigélik a huszadik század történetét, megismerhetjük dédanya, nagyanya, anya és lány szövevényes kapcsolatait, a generációk közötti kommunikáció problémáit. A darabban egy tipikus huszadik századi családtörténet rajzolódik ki.

Elzbieta Chowaniec Gardénia című művét 2007-ben mutatták be.

Rendező: Koltai M. Gábor
Díszlet- és jelmeztervező: Iuliana Vîlsan
Dramaturg: Sediánszky Nóra
Rendezőasszisztens: Mátyás Zsolt Imre

Szereposztás: Nő I. - Tokai Andrea, Nő II. - Borbély B. Emília, Nő III. - Lőrincz Rita, Nő IV. - Tar Mónika

Díjak: Lőrincz Rita, Legjobb színésznő-díj a nagyváradi XIX. Rövid Dráma Fesztiválon (2013)

Jegyár: 25 lej

***

18 Zakarias Zalan 3GOGOL: HÁZTŰZNÉZŐ
A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vendégelőadása

Hétfő, április 27., 19:00, Tamási Áron Színház

Ny. V. Gogol, a 19. századi orosz irodalom klasszikusának újabb művét viszi színre a társulat, a bemutatóra február végén kerül sor. A darab egy „egészen valószerűtlen történet két felvonásban", meghívott rendezője Zakariás Zalán, aki korábban már több alkalommal is dolgozott a székelyudvarhelyi társulattal. Emlékezetes a Mesél a bécsi erdő, És a csellóval mi legyen? vagy a Portugál rendezése.

Az ember menekül, egyre csak menekül. Önmaga elől, a társadalom elől, a rá leselkedő korlátok elől. Vágyik a boldogságra, de úgy tűnik, hiába hajszolja, mégsem kaphatja meg. A darab alcíme (Egészen valószínűtlen eset) utalás arra, hogy Gogol drámájában sokkal többről van szó, mint egy megszokott, biztos mederben kibontakozó párkereső történetről. A hétköznapiság hátterében dilemmák sorakoznak, melyek azt feszegetik: az egyén szabadsága vagy a párunk megtalálása a fontosabb egy emberi élet során? A saját, egyéni boldogságunk vagy az egymásra találás mámora előbbrevaló? Mit is jelent valójában megházasodni, azaz örökre elkötelezni magunkat egyetlen ember mellett? Ehhez hasonló kérdéseket boncolgat a Háztűznéző, sok olyan más problémával és témával együtt, amelyek a boldogságkeresés egyéni és mégis társas kalandjáról szólnak.

„A Háztűznéző esetében nem minden úgy történt, ahogy előre elterveztük. A főszerepet játszó színész, Antal Csaba lesérült. A háztűznéző a fejemben mindig is másként volt, mint ahogy most van. Készültem rá vagy nyolc éve. Amikor elkezdtük, Csaba futkározott, mozgalmas volt. Most pedig ül egy széken és vakargatja a lábát. Eleinte le akartam cserélni, mert úgy volt, hogy műtétre van szükség. Mindenkit megkérdeztem, de senki nem volt szabad. Addig is elkezdtem olvasni a próbákon az ő szövegét. Elkezdtem más szövegeket olvasni, hogy csináljunk mást. Ekkor kiderült, hogy nem kell megműteni, és vállalja gipszes lábbal is. Tehát végül maradt Csaba is, a darab is. Mindent át kellett alakítani és kiderült, hogy így is működik, sőt. Teljesen megváltozik az üzenet, hiszen teljesen másként értelmeződik a főszereplő figura, aki meg akar házasodni, mert mindenki megházasodik, és mert így kell és így illik” – emlékszik vissza a rendező, Zakariás Zalán, Szabó Jankának adott interjújában.

Szereplők:
Agafja Tyihonovna - Mezei Gabriella
Arina Pantyelejmonovna - Fincziski Andrea
Fjokla Ivanovna - László Kata
Padkaljószin - Antal D. Csaba
Kacskarjov - Barabás Árpád
Tojasov, Iván Pávlovics - Dunkler Róbert
Anyucskin, Nyikanor Ivánovics - Szűcs-Olcsváry Gellért
Zsevakin, Baltazár Baltazárovics - Nagy Csongor Zsolt
Dunyaska - Márton Réka
Firma - Jakab Orsolya
Sztyepan - Tóth Árpád
                   
Díszlet / Jelmez: Csiki Csaba m.v.
Rendező: Zakariás Zalán m.v.

Koreográfus: Lőrincz József
Dramaturg: Demeter Kata
Fény: Toásó István
Hang: Lőrincz József
Ügyelő: Máthé Miklós Mónika

Jegyár: 25 lej

***


19 Opra GrossosMONICA OPRA és meghívottai
Kedd, április 28., 19:00, Tamási Áron Színház

Montmartre-i hangulat a Szent György Napokon

Édith Piaf, Patricia Kaas, Mireille Methieu, Dalida, Nana Mouskouri, Joe Dassin, Farncis Lai dalok csendülnek fel a Szent György Napok kulturális hetén Monica Opra és meghívottainak előadásában. A Plugor Sándor Művészeti Líceum zongoratanára elmondta: édesanyja tűsarkú cipőiben már óvodáskorában ezeket a dalokat énekelte, és nem gondolta volna, hogy valaha, egy kisebb szimfonikus zenekar kíséretében, színpadon is előadhatja majd. A Montmartre hangulatot idézi Ramon Grosos festőművész díszlete is, aki állványával együtt maga is „beszáll” az előadásba.

Jegyár: 15/30 lej

***

20 Macsafej 1MÁCSAFEJ ZENEKAR
Szerda, április 28., 21:00, Új Stúdió

A Mácsafej zenekar 2008-ban alakult, amikor Márk Attila „erdélyi daltulajdonos”, az énekelt versek műfajában legismertebb erdélyi szerző és előadó, meghívta egyik díszelőadására zenész barátait. A Márk Attila, gitár, ének, Ferencz Csaba, gitár, ének, Ticusan János, gitár, Ségercz Ferenc, furulyák, Ferencz Áron, ütőshangszerek összetételű zenekar a produkció sikerén felbuzdulva döntött úgy, hogy a két szerző, Márk Attila és Ferencz Csaba dalait együtt viszik színpadra. A zenekar neve betűszó, a tagok nevéből áll össze. A zenekar nemrég Vitályos Lehel bőgőssel egészült ki.

Erdélyi és magyarországi fellépéseik során magyar költők verseit éneklik, az énekelt vers műfaját az improvizatív zene világával ötvözve. Első lemezük 2012 végén jelent meg, és a barcasági magyarság legnagyobb költőjének, a 180 éve született Zajzoni Rab Istvánnak – barcasági népdalok feldolgozása révén – állít emléket.

Jegyár: 15 lej

***


24 Rakasz Gergely 1RÁKÁSZ GERGELY: BACH, VIVALDI & Co. Est. 1685
Szerda, április 29., 18:00, Unitárius templom

Könnyed, tavaszi, barokk időutazás Velencébe, Londonba és Lipcsébe

Rákász Gergely 15 évesen adta első hangversenyét, tanult és koncertezett az Egyesült Államokban, de 2005 óta újra Magyarországon él. Hangversenyei mindig friss látásmódot mutatnak a klasszikus zenében. Olyan könnyedséggel kedvelteti meg a műfajt bárkivel, mint ahogy Gordon Ramsay főz. Látványkoncertek, tematikus koncertek, zenetörténeti időutazások, rádióműsor és egy Klasszikus Iskolaprogram kapcsolódnak a nevéhez. Szülővárosa Győr Kulturális nagykövete és Templomos lovag.

A barokk kor nagymestere Johann Sebastian Bach idén 330 éve született. Kortársai Vivaldi, Händel, Pachelbel, mind jóravaló úriemberek voltak, ki az egyház, ki főnemesek, ki leginkább önmaga szolgálatában. Volt köztük pap, aki mellkasi fájdalmakra panaszkodott, hogy ne kelljen miséznie és komponálhasson. Volt nagyvállalkozó, aki az ujjai köré csavarta a zenei életet, királyostól, és úgy érezte a divat trendjeit, mint manapság Lady Gaga. Volt, aki üzleti vacsorákat adott, de a vendégeinek a rosszabbik borát szolgálta fel, míg ő a jobbikat iszogatta egyedül a konyhában. Volt, aki már életében a tengerentúlon is ismert volt, aki 20 gyermeket nemzett, akit szobafogságra ítéltek, és olyan, aki kilógatott egy szoprán énekest az ablakon. De vajon ki kicsoda? Így mesél Rákász Gergely tavaszi turnéja szereplőiről, aki évek óta ismerős zeneműveket, klasszikusokat tesz még érdekesebbé a fiatalok számára, miközben hangversenyein a felnőtteket is szívesen vezeti a komolyzenei klasszikusok kulisszái mögé személyes hangulatú kommentárjaival.

„Izgalmas műsorral készülök, de művészi szempontból nagyon fontos, hogy mindig értéket közvetítsünk, még akkor is, ha azt könnyedén tesszük – folytatja. Az egyik oldalról összekacsinthatunk a közönséggel egy érdekes történet kapcsán, de úgy vélem akkor van értelme bármit is létrehozni, ha a résztvevő attól a lelkében épül. Mind a közönség, mind az előadó. Éreznünk kell emberi mivoltunk súlyát egy-egy remekmű tükrében. Embernek lenni rang, ami nem arról szól, hogy kiérdemeltük a gyakori és jó ennivalót, illetve a folyamatos TV adást. Az Emberi rang akkor jár, ha kapcsolatunk van Rembrandttal, Vivaldival, és azzal az ismeretlennel, aki az első képet felfestette egy barlang falára. S miközben a törzs zöme természetesen azt vitatta, hogy elég nagy volt-e a zsákmány aznap, vagy, hogy szőrösebb-e ez a mamut, mint a múlt heti volt, valaki más odaállt a kép elé és azt mondta, hogy ez szép. Ez a kapcsolat emel bennünket emberi rangra. Az, hogy ápoljuk magunkban az örökséget, amely mindenkié. Az emberiségé. Épp ezért nem is szórakozni hívom a hallgatóimat a koncertre, hanem feltöltődni. Valamirevaló ember, nem szórja szét magát – milyen szép a magyar nyelv – hanem töltekezik. „Jól megfér egymással a repertoárban Vivaldi bohém Tavasza a Négy Évszakból és Bach mesterműve a c-moll Passacaglia és Fúga, vagy a legendás d-moll Toccata és Fúga és a Vízi zene.

Jegyár: 15 lej

* * *

AKIT AZ ISTENEK SZERETNEK - Csákányi Eszter estje
Szerda, április 29., 20:00, Tamási Áron Színház

„Magamról és a női lélek megannyi arcáról mesélek ebben az estben" – mondja Csákányi Eszter. A téma örök: nők – végletes lelkiállapotban. Nők, akik alárendelik magukat a férfinak, akik hiába várakoznak a megbeszélt randevún, akik kiszellőztetik a lakásból a magányt, és akik mégis mindig életben maradnak. Csákányi Eszter mutatja be őket nagy empátiával és rokonszenvvel, humorral és öniróniával.

Zenei vezető:
Wagner-Puskás Péter - billentyűs hangszerek
Kovács Norbert - ütőhangszerek
Dramaturg, szövegíró - Zöldi Gergely

Jegyár: 25 lej

* * *

NONA CIOBANU: AKI ELZÁRJA AZ ÉJSZAKÁT
A Kolozsvári Magyar Állami Színház vendégelőadása       

Csütörtök, április 29., 18:00 és 21:00, Tamási Áron Színház

A volt náci tiszt és a nő, egy koncentrációs tábor egykori foglya 13 évvel a háború után Bécsben véletlenül újra találkozik. Viszonyuk a lágerben nemi erőszakkal kezdődött.
Max és Hanna, az előadás két főszereplője saját sötét sorsának és a történelemnek a foglya. Nem tudnak, vagy talán nem akarnak egyetlen lépést sem tenni e börtön falain kívül. Szükségük van arra, hogy a múltat újra és újra jelenvalóvá tegyék, azért, hogy megtisztítsák, megértsék és megbüntessék a másikat – és önmagukat. Miközben belemennek abba, hogy a másik szemével szemléljék a világot, egy dinamikus viszony alakul ki köztük: hol áldozatként, hol elnyomóként játsszanak mindketten fáradhatatlan és állandóan felcserélhető szerepet.

Úgy vélem, az elnyomó és az áldozat közötti viszony kérdése ma is rendkívül időszerű: ugyanúgy megnyilvánulhat a családon belül, mint a tágabb értelemben vett társadalomban. Ma is ugyanúgy felelősek vagyunk azért, ahogyan tudomásul vesszük ezeket a visszaéléseket, és ahogyan gyakran hozzájárulunk a fenntartásukhoz.

A forgatókönyvet Liliana Cavani Az éjszakai portás című filmje ihlette
Fordította: Horváth Andor

Szereplők:
Hanna: Györgyjakab Enikő
Max: Viola Gábor
Férj: Bogdán Zsolt
Hangok (Kurt, Klaus, Bert): Szűcs Ervin, Váta Loránd, Marosán Csaba
SS tisztek (videoprojekció): Orbán Attila, Bogdán Zsolt, Bodolai Balázs, Váta Loránd, Marosán Csaba, Györffy Zsolt
Johann feje (videoprojekció): Orbán Attila

Jegyár: 25 lej

* * *

29 Valahol Europaban 2VALAHOL EURÓPÁBAN
A Kolozsvári Magyar Opera vendégelőadása

Csütörtök, április 30., 16:00 és 20:00, Tamási Áron Színház

Radványi Géza azonos című filmje alapján 1995-ben született meg a musical változat, melynek zenéjét Dés László szerezte, dalszövegeit Nemes István, a szövegkönyvet pedig Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter írta. A musical követi a film történetszálát, a szereplők is ugyanazok. A darab, amelyet immár kultmusical gyanánt méltatnak a reklámanyagok, tartós sikert aratott, s máig rokonszenves ábrázolatát adja Dés László zeneszerzői erényeinek.
„Ez értékes zenés mű, Dés László eredeti és magas mércéje szerint megírt alkotás. Nem klisék szerinti sem a zene, sem a történet - mondja a darabról Mácsai Pál színművész. - A zene - klasszikus és könnyűzene is - életem része, és bár a musical műfaja nem jellemző a pályámra, ebben az előadásban szívesen veszek részt. A Valahol Európában nem szórakoztatóipari mű, hanem eredeti mondanivalójával közös emlékezetünk része." (port.hu)

Dés László: a musical zeneszerzője
Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, dzsesszzenész. Dalszövegíróként és zeneszerzőként is dolgozik, több magyar film zenéjét köszönhetjük neki, mint a Nyom nélkül, Szerelem első vérig, Szerelem második vérig, Sose halunk meg, emellett ismert musicalek szerzőjeként vált ismertté: Valahol Európában, A dzsungel könyve. A Valahol Európában musical bemutatóját követő évben elnyeri a Színházi kritikusok díját, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.
Dést azon kevés zenészek egyikének tartják, akiket a szakma, a kritikusok és a közönség is egyaránt tisztel.

Béres László: az előadás rendezője
Béres László 1972-ben született Kolozsváron. A Babeş–Bolyai Tudományegyetemen szociológusi, majd Bukarestben a I. L. Caragiale Színház és Filmművészeti Egyetemen színházrendezői oklevelet szerzett. Rendezett román és magyar nyelven egyaránt, zenés produkción át, abszurd darabig, bábelőadástól vizuális esszéig, a klasszikus vígjátéktól a táncszínházig számos műfajban Szolnokon, Sepsiszentgyörgyön, Bukarestben, Nagyváradon, Karácsonkőn, Szatmárnémetiben, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen stb. 2005 és 2012 között a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgató-főrendezője volt.

Radványi Géza: a film rendezője
Radványi Géza 1907-ben született Kassán, Márai Sándor költő testvéreként. Kossuth-díjas magyar filmrendező, vágó, forgatókönyvíró, főiskolai tanár, író, publicista.1922-ben a Kassai Napló-ban megjelent első novellája. A Népszövetségnél újságíróként ill. riporterként dolgozott Európa több városában. 1933-tól rendezőasszisztens, forgatókönyvíró volt különböző, főként német és francia filmgyárakban. Feleségül vette Tasnády Fekete Mária filmszínésznőt, aki több későbbi filmjében szerepelt. Tanított a budapesti Színművészeti Akadémián. Több ízben forgatott Franciaországban, valamint a müncheni Filmművészeti Főiskola tanára is volt.

Jegyár: du. 20, este 30 lej

(Forrás: közlemény)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.