Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

cimborak versto versig2015. március 20-22. / Cimborák Bábszínház stúdióterme

Egy iráni bábszínház, a Dzhivada Zolfagariho művészeinek ötletére 2002-ben a bábművészeti világszervezet, az UNIMA indítványozta, hogy március 21. legyen a bábosok ünnepe. Ennek kapcsán 2003 óta szerte a világon, így természetesen Magyarországon is zajlottak események, de tavaly gondoltunk egy merészet. Ünnepeljünk mi, magyar nyelvű bábosok – határon innen és túl – együtt, vigyük ki a bábot váratlan helyszínekre, szokatlan körülmények közé, hogy azok, akik utoljára talán gyermekként jártak bábszínházban, újra felfedezhessék ezt a fantáziának határt nem szabó műfajt.

És persze az is célunk volt, hogy megismerjenek bennünket a nézők: azokat, akik évek, sőt évtizedek óta vannak a pályán, és találkozzanak a legfiatalabb bábos generációval. A gondolatot tett követte, és húsz településen mintegy negyven bábszínház, független társulat, szakmai egyesület, oktatási intézmény készült erre a napra egyedi produkcióval. Szerencsére az időjárás is mellénk állt, így a 2014-es meteorológiai tavasz első napja sokak számára emlékezetessé vált.

Játszottunk gyógyfürdőkben és plázákban, az Operában és polgármesteri hivatalban, piacon és könyvesboltban, kisföldalattin és villamoson, volt bábos felvonulás és gólyalábas flashmob, bábkészítő foglalkozás és vetélkedő, több bábszínház pedig erre a napra időzítette bemutatóját. Az egyértelműen pozitív visszajelzések arra sarkalltak bennünket, hogy 2015-ben ne csupán megismételjük azt, ami tavaly sikert aratott, hanem új, még izgalmasabb dolgokkal készüljünk. Valljuk: a báb nem korosztály, hanem műfaj, ezért kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a számukra érdekes, vonzó programot. Aki a műsorfüzetet tüzetesen végigböngészi, legyen az régi bábrajongó vagy a műfajjal még csak most ismerkedő, meggyőződhet arról, hogy ebben az évben is nagyszabású varázslatra készülünk.

Olyan varázslatra, ami egyszeri és megismételhetetlen. Arra kérjük, ne csupán nézője, hanem aktív részese is legyen az élménynek, hiszen nem csupán a közönségért, de a közösségért is dolgozunk! Csatlakozzon hozzánk – bízunk abban, hogy 2015. március 21-én is belép velünk a határtalan fantázia birodalmába, mert a bábosoknak nincs lehetetlen!

 2  2  2
 2  2  

A Bábszínházi világnap résztvevői

A Cimborák Bábszínház, az ASSITEJ ROMÁNIA tagjaként 2015. március 20-án, pénteken a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Világnap és március 21-én a Bábszínházi Világnap alkalmából a következő programokat szervezi.

2015. március 20. – Péntek:
10.00 – 13.00 – Bábos Flashmob, Sepsiszentgyörgy, közterein és közintézményeiben
17.00 – 18.00 – Janikovszky Éva:Kire ütött ez a gyerek? – kamaszmonológ 10 éven felülieknek.
18.00 – 20.00 – Drámapedagógiai foglalkozás Prezsmer Boglárkával a Kire ütött ez a gyerek? című előadást kapcsán.

2015. március 21. – Szombat:
17.00 – 18.00 – Kányádi Sándor: Verstől versig hajt a csordás – maszkos játék
18.00 – 19.30 – Szakmai előadás:A bábszínház szerepe a gyermekek neveltetésében – Nagy Kopeczky Kálmán, bábrendező

Március 22. – Vasárnap:
11.00 – 12.00 0 a Roznyói Meseszínház vendégelőadása – Mikszáth Kálmán: Valaki mindig lát – gondolatok a szeretetről, bábokkal és muzsikával, kicsiknek és nagyoknak.
Az előadások, a drámapedagógiai foglalkozás és a szakmai előadás helyszíne, a Cimborák Bábszínház stúdióterme.

A jegyek előfoglalását a 0740-095234-es (Urbanovici-Nagy Zsuzsa) telefonszámra várjuk. Jegyeket váltani, a helyszínen, az előadások előtt fél órával lehet. Egy jegy ára: 5 ron/gyerek, 10 ron/felnőtt.
A családi jegyek ára: 15 ron/3 fő, 20 ron/4 fő, 25 ron/5 fő.

További információk a www.facebook.com/Cimborak oldalon.
(Közlemény)

 

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.