Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Makovecz kiallitas Sepsisztgy plakat22015. Március 26. /  Erdélyi Művészeti Központ


A Bod Péter Megyei Könyvtár társszervezésében, az Erdélyi Művészeti Központ partnerségével EMLÉK-KÉP-KRÓNIKA címmel nyílik tárlat Sepsiszentgyörgyön Makovecz Imre építész grafikáiból.

A megnyitó 2015. március 26-án, csütörtökön 18 órakor lesz az Erdélyi Művészeti Központ földszinti előcsarnokában (Olt utca 2. szám).

A kiállítás ingyenesen látogatható 2015. április 20-ig, hétköznapokon 10 és 16 óra között.


A tárlatot megnyitja: Bogos Ernő építész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja (Csíkszereda).
Házigazda: Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója és Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője.

A rendezvény a Magyar Művészet Élőtárlatából Dr. Gubcsi Lajos, a Magyar Művészetért Díjrendszer elnöke által szervezett székelyföldi körút keretében jött létre.

 makovecz kiallitas sepsiszentgyorgy 01  makovecz kiallitas sepsiszentgyorgy 01  makovecz kiallitas sepsiszentgyorgy 01
 makovecz kiallitas sepsiszentgyorgy 01  makovecz kiallitas sepsiszentgyorgy 01  makovecz kiallitas sepsiszentgyorgy 01
 makovecz kiallitas sepsiszentgyorgy 01  makovecz kiallitas sepsiszentgyorgy 01  makovecz kiallitas sepsiszentgyorgy 01
 makovecz kiallitas sepsiszentgyorgy 01  makovecz kiallitas sepsiszentgyorgy 01  

Fotó: Toró Attila
 
„... Az építészetnek megvan az a sajátossága, hogy az alkotónak – gyakorlati szempontból – meg kell mutatnia elképzelt művét több nézőpontból is. Az építész rajzai minden más rajztól ebben eleve különböznek. Azonban amit látomásos rajznak nevezünk, nem csak a nézőpontok összetétele, hanem a képzőművészeti mű egységteremtő képességével rendelkezik. Az egy pontra (a nézőére vagy alkotóéra) szerkesztett kép egyetlen perspektíváját éppen a látomásos művek számolták fel a képzőművészet történetében. (…) Makovecz Imre rajzain a tér nyitott, tájképi. A terek kapcsolatát fotók, rajz, színezés montázsa és kollázsa, és természetesen a tájformák maguk biztosítják. Nézetei a belsőtől a felülnézetig váltakoznak. Egységüket sajátos motívumai teremtik meg: a természet élő és holtnak vélt elemeiből, valamint épületek (emlékek vagy tervek) egymásba szervüléséből képződött mutációk.” – írja Keserü Katalin a Magyar Építőművészet folyóiratban Makovecz Imre grafikáiról, Makovecz látomása mint képtípus című tanulmányában.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.