Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

Fekete március 19902015. március 27. / Székely Nemzeti Múzeum

A Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának szervezésében kerül sor a „Fekete Március – 1990.” c. programra, az alábbi helyszíneken és időpontokban:

Marosvásárhelyen – 2015. március 25-én (szerdán), 18 órától a Kövesdombi Unitárius Egyházközség előadótermében;
Sepsiszentgyörgyön – 2015. március 27-én (pénteken), 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében.


Előadók: Miholcsa Gyula, Simó Márton, László Márton
Moderátor: Lakatos Mihály

A rendezvényen Miholcsa Gyula filmrendező, Simó Márton író és László Márton történész beszélgetnek a negyedszázaddal ezelőtt lezajlott eseményekről.

Miholcsa Gyula részleteket mutat be a 2010-ben készült „Marosvásárhely fekete márciusa” c. dokumentumfilmjéből, Simó Márton, aki feltehetőleg az első olyan író, aki szépirodalmi alkotásban is megörökítette az akkori eseményeket, a „bozgor” c. regénytrilógiájából olvas fel részleteket, míg László Márton, aki társszerzője a Novák Csaba Zoltán történésszel közösen 2012-ben a Pro Print Kiadónál megjelentetett „A szabadság terhe – Marosvásárhely, 1990. március 16-21.” c. kötetnek, a történész szemszögéből elemzi az eseményeket, azok következményeit és tanulságait.

A rendezvények helyszínén megvásárolható lesz DVD-n Miholcsa Gyula „Marosvásárhely fekete márciusa” c. dokumentumfilmje, továbbá Simó Márton „bozgor” c. regénytrilógiája, és Novák Csaba László és László Márton „A szabadság terhe – Marosvásárhely, 1990. március 16-21.” c. kötete.

A rendezvény fő szervezője és támogatója: Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy
Szervezőpartnerek és támogatók: Kövesdombi Unitárius Egyházközség, Marosvásárhely, Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy, Kovászna Megyei Tanács

0
0
0
s2smodern

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.
További információk Elfogadom Elutasítom