Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

 MG 32242015. április 7-22. / Sepsiszentgyörgy

Negyedik alakommal kerül megszervezésre az Engem is érdekel az építészet éves kulturális projekt. A rendezvény célja felhívni a közösség figyelmét az épített környezetre / környezet fontosságára.

 

 

 

 

kiallitas plakat66 európai példa a városi terek mai kialakítására, 66 közösségi tér, ahol a múlt és a jelen együtt él, 66 helyszín, amit meg kell nézni.

A Térépítés Európában (Squares of Europe, Squares for Europe) című vándorkiállítást első alkalommal mutatják be az országban, (az elöző helyszinek Velence, Carbonia, Ferrara, Genova, Mineapolis, Vicenza, Lisszabon, Szöul, Pécs, Paks, Győr, Budapest, Miskolc). A tárlat április 7-től 22-ig látogatható a sepsiszentgyörgyi Lábas Ház kiállítótermében, a megnyitóra április 10-én délután 17.00 kerül sor. A tárlat anyagát az Universita IUAV di Venezia állította össze, a Sepsiszentgyörgyön kiállításra kerülő anyagot pedig tovább bővítették Pécset, a Dél-Dunántúli Építészeti Kamara és a PTE Pollack Mihály Műszaki Kar, a Pécs2010 Menedzsmentközpont Közhasznú Nonprofit Kft szakemberei. Az eredeti 60 helyszínt tartalmazó lista ilyen módon 66 tételesre bővült.

projekt plakatA kiállítást a negyedik alakommal megszervezésre kerülő Engem is érdekel az építészet projekt kereten belül mutatják be. A rendezvényt fiatal, sepsiszentgyörgyi építészek hoztak létre 2012-ben. A szakmának és nagyközönségnek prezentált kiállítás mellett, ebben az időszakban (április 7-10.) kerül sor a Tudj többet, légy jobb című iskolai programra, amelynek célja bemutatni az építészet világát általános iskolás, valamint gimnazista diákoknak.

A projekt 2015. április 7-től 22-ig tart és négy, párhuzamosan működő, modulra épül: Szakmai kiállítás, Térépítés gyerekműhely; Tér+identítás diákműhely és Kísérleti építészet műhely.

A Tér+identítás diákműhely április 7. és 10. között zajlik, a foglalkozás célközönségét tízedikes és tizenegyedikes diákok képezik. A tevékenység rövid elméleti betekintővel indít a városi közterek világába. Ezután a diákok 5-6 fős csoportokban gyakorlati feladatok segítségével vizsgálnak meg három sepsiszentgyörgyi közteret, amelyek a városszövet kialakulásának három fő időszakából származnak: a középkori, az eklektikus és a modernista korból. A műhely célja az épített környezet tudatosítása, a városi polgári nevelés és ötletgyűjtés a város jobbá tételére. A tevékenységen megközelítőleg 90 diák vesz részt. (Építész műhelyvezetők: Ambrus Hlavathy Zsófia, Barabás-Köllő Ágnes, Bogdán Eszter, Ferentz Ágnes, Máté Ágnes, Zsigmond Pál)

A Térépítés gyerekműhely a sepsiszentgyörgyi Lábas Ház kiállító termében zajlik április 8-án és 9-én, több mint 150, ötödikes illetve hatodikos tanuló részvételével. Itt szervezett csoportokban interaktív játékra kerül sor. A gyerekeknek egy különleges kihívásban is lesz alkalmuk részt venni: a közterek hangját meghallgatva, a kicsik fantáziájukra hagyatkozva makett formában hozzák létre az általuk elképzelt teret. A tevékenység a látássérultek számára létrehozott Láthatatlan Székelyföld című tárlathoz fűződik, amelyet a résztvevő csoportok a Lábas Ház pincéjében látogatnak meg a műhely kezdete  előtt. (műhelyvezető: Cora Dumitrescu, építész)

A Kísérleti építészet műhely tevékenysége április 7. és 10. között zajlik. Tízedikes és tizenegyedikes diákok egy építész koordinálásával felépítenek egy egyedi, textilből készült installációt a Lábas Ház fogadóudvarában. Ebben a műhelyben 12 diák részvételére számítunk. (műhelyvezető: Török Áron, építész)

A mai diákok a jövőt és a társadalmat formáló polgárokká nőnek fel, ők fognak dönteni településeink, városaink jövőjéről. Az épített környezet elemzésében való aktív részvétel által könnyebben megértik majd az építészeti értékek fontosságát. Úgy gondoljuk, hogy az építészettel, valamint az épített környezettel való foglalkozás megérdemli a közvélemény odafigyelését, ugyanis az építészet kultúránk fontos része, összetevője.

Szervezők: az Országos Építész Kamara Brassó, Kovászna, Hargita megyei kirendeltsége a fiatal sepsiszentgyörgyi építészek és a Focus Rectus Egyesület.
Projekt koordinátor: Cora Dumitrescu
A témához kapcsolódó részletek: Hu: facebook.com/EngemIsErdekelAzEpiteszet Ro: spmmia.blog.com

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.