Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

nagycsalad2015. április 25-május 3. / Bod Péter Megyei Könyvtár, Székely Mikó Kollégium konferencia terme

Az idei Szent György Napok kulturális hetén több irodalmi program kapott helyet és hét végén könyvvásárt is rendeznek.

Régi álmunk valósul meg azzal, hogy végre könyvvásárt tartunk Sepsiszentgyörgyön – nyilatkozta Szonda Szabolcs. A Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója kifejtette: kihasználják, hogy idén a Szent György Napok nem esnek egybe a Budapesti Könyvvásárral, és több erdélyi kiadó is „ráér”, hogy Sepsiszentgyörgyre látogasson. Ezek mellé olyan román kiadókat is meghívtak, amelyek több kortárs magyar irodalmi alkotást jelentettek meg.

A könyvvásár elmarad!

A könyvvásárt 2015. április 30. és május 3. között tartják a Székely Mikó Kollégium konferencia termébe. A rendezvény szervezői a Tega Rt., a Bod Péter Megyei Könyvtár és Sepsiszentgyorgy Polgármesteri Hivatala.

A kulturális hét alatt két könyvbemutatót és egy közönségtalálkozót szerveznek, a következő program szetrint.

2015. április 25., szombat, 18 óra, Bod Péter Megyei Könyvtár - Gábor Áron Terem
Nagycsalád a történelem sodrában – Találkozó Jože Hradil szlovén íróval, Képek arc nélkül (2013) című könyvének bemutatója. Az 1935-ben Muraszombatban született szerzőnek műfordítóként oroszlánrésze van abban, hogy a magyar irodalom színe-java szlovénül is olvasható. Ő készítette el az első szlovén–magyar és magyar–szlovén szótárt. Számos magyar vonatkozást hordozó, varázslatos családregényéből a folyton változó történelem viharaiban helyt állni, tájékozódni vágyó európai rajzolódik ki. Emlékezés és felejtés, identitásőrzés és spontán vagy erőszakos asszimiláció, tolerancia és mindenféle kirekesztő politika okozta emberi torzulások kavalkádjának könyve is ez.

A szerző beszélgetőtársa Erdély Judit magyartanár (Sepsiszentgyörgy).
Közreműködik Nagy Alfréd színművész.

"A hetvenes éveiben járó Joze Hradil kezet fogott Jókai Mórral. Weöres Sándor, Örkény István, Kertész Imre, Esterházy Péter, Nádas Péter, Dragomán György ugyancsak - és nincs ebben semmi különös. A kézfogás hagyományozódik, elég hozzá egyvalaki, akinek a rokonságában volt egy budapesti nyomdász annak idején, amikor Jókai művei megjelentek. Joze Hradilnak volt. A többi már magától értetődik.

Muravidék központja, Muraszombat a huszadik század során hol az Osztrák-Magyar Monarchiához, hol a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz, hol Magyarországhoz, hol Jugoszláviához tartozott. Ma a Szlovén Köztársaság városa. Mozgalmas történelmének szemtanúi, egy nagycsalád szétszóródott tagjai próbálják ebben a regényben emlékképek és valóságos fényképek segítségével összerakni saját mikrohistóriájukat, egy évszázad mozaikos történetét a tizenkilencedik század végétől a két világháborún át napjainkig. A történetnek számtalan magyar vonatkozása van, a családtagok közül ugyanis többen Magyarországon telepedtek le, és lélekben is magyarokká akartak lenni, vagy - a rendszerváltás után - Nyugaton próbáltak szerencsét. Mások, mint a szerző magyar édesapja is, Jugoszláviában élték le az életüket.

Joze Hradil Muraszombatban született. Oroszlánrésze van benne, hogy a magyar irodalom színe-java, klasszikus és kortárs, szlovénül is olvasható. Évtizedekig dolgozott a Pomurska zalozba szerkesztőjeként. Mindhárom műfajban jártas fordítóként tekintélyes életművet hozott létre, és - bár Jókaival csak áttételesen - például Weöres Sándorral, Kertész Imrével, Örkény Istvánnal valóságosan is kezet fogott. Neki köszönhetjük többek közt a Tóték trieszti bemutatóját, az évente megrendezett vilenicai nemzetközi irodalmi találkozó szervezését, az első szlovén-magyar és magyar-szlovén szótárt, és most, mint írónak, ezt a varázslatos családi krónikát, melynek szereplői közt jelen van ő is, az örökké változó, huzatos történelem viharaiban helyt állni, tájékozódni vágyó európai." - olvasható a szerzőről és regényéről az Európa Könyvkiadó honlapján.

***

2015. április 28., kedd, 18 óra, Bod Péter Megyei Könyvtár - Gábor Áron Terem
Arcok, történetek, szerelmek – Közönségtalálkozó Fábián Janka magyarországi íróval (www.fabianjanka.hu). Az 1973-ban született, történész végzettségű szerző az utóbbi öt évben vált az egyik – székelyföldi olvasók által is – nagyon kedvelt íróvá. Nosztalgikusan idilli történelmi regényei a magyar romantikus regényirodalom legszebb hagyományait idézik, hitelesen és érzékletesen felelevenítve történelmünk elfeledett vagy kevésbé ismert eseményeit. A szerző ismertségét az Emma-trilógia (2011) alapozta meg, ezt követő művei, így Az angyalos ház, a Lotti öröksége, A francia nő vagy a Koszorúfonat további elkötelezett híveket szereztek számára.
A szerző beszélgetőtársa: Tulit Éva színművésznő (Sepsiszentgyörgy). Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

***

2015. április 29., szerda, 17 óra, Bod Péter Megyei Könyvtár - Gábor Áron Terem
Csákányi Eszter felolvasóestje, Részletek Rubin Eszter Barhesz című regényéből - Előadja: Csákányi Eszter
Történet a családról, zsidó életről, hazatalálásról, gasztronómiáról, szerelemről. Egy olyan történet, amely helyenként túlfűtötten szexuális, mégis mindeközben igaz elbeszélés az istenkeresésről. Mindez, és még valamivel több is a Barhesz.

   A számtalan szimbólumot rejtő, többrétegű szöveg cselekménye ironikus és önironikus monodráma, amely két zsidó család életének epizódjait villantja fel a XX. század elejétől napjainkig. A főszereplő Kohav Virág meséli el családja krónikáját, amely nagy szerelme, Stier Nátán családtörténetéhez kapcsolódik.
  Emellett általános érvényű dráma a női létről. Virág szinte szerelembe esik a kelt tésztával, szívét belefőzi a húslevesbe. Abból lesz a cserkeszív. Vagy inkább tyúk. Főzés közben a szórakoztató, vicces, egzotikus vagy szomorú történetek után végül elmeséli saját személyes tragédiáját is, amit korábban csak egy-egy szimbolikus utalás sejtetett, hogy második gyermeke pár napos korában meghalt. De történhet velünk bármilyen tragédia – hiszen mindannyiunkkal megtörténik -, mindig az életet kell választani.
  Mindenáron.
  A történet szövése a felszín alatt végig szorosan követi az istenkeresés vezérfonalát, mely utat megtalálni minden zsidónak kötelessége. Isten azonban meglelhető a barhesz kelő tésztájában, vagy akár egy úszómedencében.
  A szerző a zsidóság ábrázolásában is szakít a kortárs irodalomban megszokott szomorkás, nosztalgikus, akár tragikus móddal, és a pozitív, magától értetődő identitást helyezi előtérbe. Újszerű nyelvezettel, szatirikus, néhol groteszk módon jeleníti meg a zsidó lélek összetettségét, a mai budapesti zsidó élet ambivalenciáját. Nem riad vissza a „fityma” szó használatától.
  Nagy szerepet kap a darabban a hagyományos zsidó gasztronómia, valamint a napjainkban nagyon hangsúlyos, alapanyag-fetisiszta gasztrománia, és ennek szatirikus ábrázolása. Kifigurázza a zsidó szorongást. A vallást, a főzést és a híres jiddise máme-féle etetést, mint a szorongásra adható válaszként mutatja be.
  A mű nemcsak szórakoztat, de katarzist ad, utat mutat.

***

2015. április 30., csütörtök, 18 óra, Bod Péter Megyei Könyvtár - Gábor Áron Terem
A cápa esete a tőzsdeügynökkel – Beszélgetés Martos Gábor magyarországi művészeti íróval (1953) a műkereskedelem és a műgyűjtés-történet kulisszáiról, a szerző Műkereskedelem – Egy cápa ára (2013) és A tőzsdeügynök képei – Egy ismeretlen magyar műgyűjtő és kollekciójának története (2014) című könyveinek bemutatása kapcsán. A MúzeumCafé folyóirat főszerkesztője tizenöt éve foglalkozik intenzíven a műkereskedelem elméleti kérdéseivel, több száz cikket írt a témakörben, és 2011-ben Magyarországon elsőként doktorált ebből. Könyvei lebilincselő stílusban kalauzolják az olvasót egy izgalmas, sokak előtt rejtve maradó világ-részben.
Házigazdák: Damokos Csaba grafikus, a romániai képzőművész-szövetség Kovászna megyei szervezetének elnöke, Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.