Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

2015. június 10. / Közlemény

A tavaly novemberben indult be a Nemzetstratégiai Intézet támogatásával a 2014-15-ös tanév érettségi vizsgára való felkészítősorozat Kovászna és Hargita megyében. A programot a székelyudvarheyi MÜTF oktatási központ koordinálta, a bonyolítását Háromszéken az Amőba alapítvány végezte.

Az őszi programhirdetésre 400 diák jelentkezett, közülük előzetes felmérés alapján 245-en kerültek be, így Háromszéken 11 csoporttal négy városban kezdődtek el az érettségi felkészítők, román nyelv és irodalomból valamint matematikából. A négyhónapos felkészítő alatt a diákok folyamatos tesztelésen vettek részt, a záróteszt a tanügyminisztérium által meghatározott kiírással megegyező volt, amely lehetővé tette az eredmények mérését és előrejelzését az érettségin. Románból konstans egyéni fejlődés volt kimutatható a résztvevő diákoknál, a kimeneti teszt eredményei alapján 5%-kal javítottak korábbi jegyeiken. A matematika felkészítőkön 94 diák vett rész Kézdivásárhelyről és Sepsiszentgyörgyről, itt a kezdeti átlagon aluli teljesítményt sikerült átmenő minősítéssé feltornázni. A diákok hozzáállása kitűnő volt, folyamatosan látogatták az órákat, fegyelmezettek voltak és késségesen tanultak. Ez a tanulási-oktatási folyamat újszerű megközelítésének is betudható, az órák interaktív stílusban zajlottak, kölcsönös odafigyeléssel tanár és diák részéről, és a tanórák részét képezte a 30 perces szilencium is. A felkészítők összesítő adatai alapján megállapítható, hogy a résztvevők 90%-a javított a teljesítményén, sőt, 50%-uk megduplázta a decemberi teszteredményét a márciusi országos felmérésen.

Konkrét adatok:
- program időtartama: 4 hónap
- résztvevők száma: 245
- csoportok száma: 11
- román nyelv és irodalom: 151 diák, négy város (Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Barót és Kovászna)
- matematika: 94 diák, két város (Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely)
- programban közreműködő tanárok száma: 8

A tanárok:
román nyelv és irodalom: Vass Zsuzsanna (Mikes Kelemen Elméleti Liceum Sepsiszentgyörgy), Vass Levente (Berde Áron Kereskedelmi Szakiskola Sepsiszentgyörgy), Nagy Ildikó, Hegedűs Enikő (Baróti Szabó Dávid Liceum Barót), Serban Dana (Kőrösi Csoma Sándor Liceum Kovászna), Bajka Zsuzsanna, Simó Erzsi (Nagy Mózes Elméleti Liceum Kézdivásárhely),
matematika: Babos László (Mikes Kelemen Elméleti Liceum Sepsiszentgyörgy), Gáspár Mária (Bod Péter Tanítóképző Kézdivásárhely)

Bereczki Kinga
Amőba alapítvány, Sepsiszentgyörgy

0
0
0
s2smodern

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.