Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

BalazsiGabor eloadas plakat2015. június 16. / Bod Péter Megyei Könyvtár

A Háromszéki TÉT (Tudás – Élmény – Tapasztalat) estek sorozatban, A rákbetegségek a szintetikus biológia tükrében címmel Dr. Balázsi Gábor háromszéki származású, az Amerikai Egyesült Államokban élő és dolgozó kutató, egyetemi oktató tart előadást 2015. június 16-án, kedden 18 órától, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében.

A fizika és biológia, illetve orvostudomány kapcsolatát, a jelzett határterület legújabb eredményeit bemutató, a nagyközönségnek szánt előadás előzeteseként a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium keretében Pető Mária fizikatanár irányításával működő Tudósklub gimnazista és középiskolás tagjai mutatják be órán is használható alkalmazásaikat és robotszerű eszközeiket, amelyek meteorológiai állomásként is működhetnek, illetve beszámolnak A Fény Nemzetközi Éve kapcsán folytatott kísérleteikről.

Az előadóról:

1974. szeptember 9-én született Baróton.

Egyetemi tanulmányait a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem fizika szakán végezte el 1996-ban, ugyanott 1999-ben mesteri fokozatot szerzett. 2001-ben St. Louis-ban, a Missouri Egyetemen doktorált fizikából (dolgozatának címe: Zajos gerjeszthető rendszerek dinamikája térben és időben: Alkalmazások gliasejtkultúrák esetén). 2002 és 2006 között Chicagóban és Bostonban végzett posztdoktorális tanulmányokat.

1997-től előbb tanársegédként dolgozik a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Fizika Karán, Kolozsváron, 1999-től oktató, majd kutató tanársegéd fizika szakon a Missouri Egyetemen, St. Louis-ban. 2002 és 2006 között posztdoktori kutatói állása van előbb a chicagói Northwestern Egyetem Patológia Tanszékén, majd a Bostoni Egyetem Biomérnöki Tanszékén.

2006-tól egyetemi adjunktus és doktorátusvezető a Texas-i Egyetem Rákgyógyszerfejlesztési Karának Rendszerbiológia Tanszékén, 2014-től New York államban, a Stony Brook-i Egyetemen dolgozik társult tanárként.

Kutatási területei: szintetikus és rendszerbiológia, biofizika. Kiemelt tudományos témakörei: génregulációs hálózatok, szintetikus biológia, a zaj evolúciós szerepe, drogrezisztencia.

Több fontos szakmai elismerés és díj kitüntetettje, rangos tudományos folyóiratok munkatársa, mérvadó szakmai rendezvények szervezője.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.